Re: Darování domu matkou dceři
Dobrý den, potřebujete darovací smlouvu v počtu dle účastníků smlouvy + 2 navíc. Ve Vašem případě asi 4. Na DS musí být notářsky ověřené podpisy (stačí u 1 vyhotovení). Pozor ve smlouvě je mmj. potřeba detailně popsat nemovitost a váš příbuzenský vztah (kvůli FÚ - v I. skupině jde o osvobození od darovací daně, DAP nepodáváte). Spolu se smlouvami pak zašlete na Katastr nemovitostí "Návrh na zahájení řízení o vkladu vlastnického práva do katastru nemovitostí". Na závěr chci upozornit, že DS může být v budoucnu někým (případným dědicem ze zákona) napadnuta (a to i po zápisu vkladu), pokud bude maminka v době sepisování smlouvy jednat v duševní poruše.
Souhlas s Miladou. Jinak můžete nechat vše vypracovat advokátní kanceláří, která je schopna v rámci svých služeb učinit i vklad na katastr nemovitostí. Pokud by maminka v této nemovitosti chtěla
mít jistotu dožití (např. rodinný dům), můžete v darovací smlouvě vymezit skutečnsot tzv. věcným břemenem.
Dobrý den, jen bych se ráda k tématu ještě zeptala, jestli se i v tomto přídadě řeší daň z převodu nemovitosti? Je zde také osvobození?
Děkuji?
>>>>Dobrý den, potřebuji poradit, jak a kde vyřídit
>>>>všechny náležitosti k darování rodinného domu
>>>>maminkou
>>>>mě,
>>>>její dceři, jaké jsou pro toto nutné dokumenty a na
>>>>jakém úředě toto řešit. Děkuji Alena Hýžová
>>>
>>>
>>>Dobrý den, potřebujete darovací smlouvu v počtu dle
>>>účastníků smlouvy + 2 navíc. Ve Vašem případě asi 4.
>>>Na
>>>DS musí být notářsky ověřené podpisy (stačí u 1
>>>vyhotovení). Pozor ve smlouvě je mmj. potřeba
>>>detailně
>>>popsat nemovitost a váš příbuzenský vztah (kvůli FÚ -
>>>v I.
>>>skupině jde o osvobození od darovací daně, DAP
>>>nepodáváte). Spolu se smlouvami pak zašlete na
>>>Katastr
>>>nemovitostí "Návrh na zahájení řízení o vkladu
>>>vlastnického
>>>práva do katastru nemovitostí". Na závěr chci
>>>upozornit, že DS může být v budoucnu někým (případným
>>>dědicem
>>>ze zákona) napadnuta (a to i po zápisu vkladu), pokud
>>>bude maminka v době sepisování smlouvy jednat v
>>>duševní poruše.
>>
>>
>>Souhlas s Miladou. Jinak můžete nechat vše vypracovat
>>advokátní kanceláří, která je schopna v rámci svých
>>služeb učinit i vklad na katastr nemovitostí. Pokud
>>by
>>maminka v této nemovitosti chtěla
>>mít jistotu dožití (např. rodinný dům), můžete v
>>darovací smlouvě vymezit skutečnsot tzv. věcným
>>břemenem.
>>
>
>Dobrý den, jen bych se ráda k tématu ještě zeptala,
>jestli se i v tomto přídadě řeší daň z převodu
>nemovitosti? Je zde také osvobození?
>Děkuji?
Děkuji Vám p. Milado i p.Alo za odpovědi, protože toto mne čeká řešit v co nejkratší době. Takže chápu správně, pro správné sepsání této darovací smlouvy je potřeba využít zřejmě nějakého blízkého notáře, zřejmě s tímto mají dostatečné zkušenosti.
rada:
-notář je nejdražší, bere nejvyšší platbu za sepsání smlouvy
-advokát je většinou lacinější a lze si cenu sjednat, nemusí se držet žádných tabulek
-darovací smlouva není zase nic tak složitého, zkuste najít někoho v okolí, kdo to zná a kvalifikovaně je schopen Vám to udělat.Dělám takové smlouvy běžně, min. dvě - tři za měsíc.Pokud máte zájem, můžeme se domluvit, dejte mejl a já se Vám ozvu.
Můžete si nechat sepsat smlouvu kýmkoliv (opravdu to není nic těžkého, ale i tak to musí splňovat určité náležitosti, bez kterých by KN vklad nezapsal, zamítnul to a Vy byste to musela podat znovu). Co se týká ověření podpisů, je ověřování notářem obvykle "věrohodnější" než advokátem (to kdyby do budoucna měla být např. případným dědicem DS napadnuta). Ale není to podmínka.
>
>Můžete si nechat sepsat smlouvu kýmkoliv (opravdu to
>není nic těžkého, ale i tak to musí splňovat určité
>náležitosti, bez kterých by KN vklad nezapsal, zamítnul
>to a Vy byste to musela podat znovu). Co se týká
>ověření podpisů, je ověřování notářem obvykle "věrohodnější"
>než advokátem
to je úplný nesmysl, ověření u notáře, na matrice nebo advokátem má úplně stejnou platnost před zákonem.
(to kdyby do budoucna měla být např.
>případným dědicem DS napadnuta). Ale není to podmínka.
Daně z převodu nemovitosti se vztahuje na případy, kdy dochází ke vzniku, změně nebo zániku vlastnického práva k nemovitostem, ale vždy ÚPLATNĚ. Muselo by tedy jít např. o kupní smlouvu, směnnou smlouvu, smlouvu o vypořádání spoluvlastnictví apod. Tady se jedná o dar, takže se to posuzuje pouze z pohledu daně darovací.
To ano, pokud by ale paní Alena chtěla být vlastníkem celé nemovitosti. Pokud jí jde ovšem pouze o převod darovací smlouvou zbylého podílu, který vlastní maminka, tak ta ho může darovat komukoliv. Ale jak říkám, bratr si v budoucnu může uvědomit, že mohl mmj. dědit polovinu zbylého podílu nemovitosti a začne spor a pokud je nyní maminka ve špatném duševním stavu (ať už dočasném nebo trvalém), lze to později u soudu napadnout. Takže s těmi právními úkony opravdu opatrně, pokud si jen trochu nejste jista. Jinak zříct nároku se bratr nijak nemusí.
Ještě chci dodat, že napadnout zdravotní stav maminky lze i bez toho, aniž by byla omezena nebo dokonce zbavena způsobilosti k právním úkonům. Postačí např., že bratr prokáže oprávněný zájem (jakkoliv např. lékařskou zprávou) a poukáže na duševní poruchu maminky. Nechci Vás strašit, to rozhodně ne, jen na to upozorňuji, protože jsem se s tím setkala často v praxi.
Dobrý den, dnes jsem se začala znovu vracet k řešení problému toho darování nemovitosti oběma spolupodílníky, tedy mým bratrem a mojí maminkou, probírala jsem to s nimi.
Chápu tedy že ve smlouvě budou zapsaní dva dárci a jeden obdarovaný. Protože se jedná o darování celého domu, i bratr s tím souhlasí, mám to připravit. Mohu tedy požádat o radu, jak tuto smlouvu sepsat , včetně dvou dárců a věcným břemenem(tedy maminky? Děkuji, moje e-mailová adresa: hyzova.alenka@seznam.cz
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
4. 10. 2012 11:59
Dobrý den, potřebuji poradit, jak a kde vyřídit všechny náležitosti k darování rodinného domu maminkou mě, její dceři, jaké jsou pro toto nutné dokumenty a na jakém úředě toto řešit. Děkuji Alena Hýžová