Více exekucí

• (neregistrovaný)

4. 10. 2012 12:56

Mám zaměstnance, který už má na mzdu 2 nepřednostní exekuce a nyní přišla další tj. 3tí. Jelikož jsem předchozí 2 srážela poměrem a platila tedy obě nejsem si jistá zda mám do placení rovnou zahrnout i třetí nebo platit až po splacení těchto předchozích. Dle § 280 obč.zák. se mají pohledávky uspokojit dle pořadí - jestli tomu správně rozumím, takže nejprve uhradím tu která přišla jako první a teprve pak začnu platit další? Bohužel jde o vysoké částky, takže z toho by mi vyplývalo, že první splátka na poslední exekuci by šla až někdy za 2 roky.
    Děkuji moc za rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 10. 2012 13:05

LucieP (neregistrovaný)

Re: Více exekucí
      Dobrý den, taky jsem to jednou řešila, zaměstnanec měl hodně exekucí....Dohledala jsem toto, nejprve se platí přednostní (tzn,. že pokud jsou např. 3 přednostní, tak se platí všechny tři poměrnou částí), u nepřednostních se to ale dělá tak,že nejprve se splatí 1 a pak až další....
      L.

• 4. 10. 2012 13:08

Marcela P. (neregistrovaný)

Moc děkuji za odpověď, já to takhle chápu také, ale zřejmě jsem tedy převzala chybně vypočítané exekuce od předchozí mzdové účetní, protože exekuce nepřednostní platila obě najednou, ačkoliv nepřišly ve stejný den. Tak nevím co teď s tím, jestli v tom pokračovat nebo to řešit.

• 4. 10. 2012 13:14

Líba (neregistrovaný)

Z první třetiny se platí podle pořadí bez ohledu na to, jestli je přednostní nebo nepřednostní. Z druhé třetiny se platí přednostní a také podle pořadí. Předběhnout je ve druhé třetině může jedině výživné.

• 4. 10. 2012 13:06

vlalet (neregistrovaný)

to se nedá nic dělat. napište na exekutorský úřad, který poslal 3.exekuci, že nemůžete provádět srážky z důvodu jiných exekucí a že jsou v pořadí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).