Re: Zaměstnanec, OSVČ a nemoc
Už na to mám věk, ale všechno je to o lidech.Jen pro zajímavost, v době mé nemoci jsem vysvětlovala, že já ležím a manžel klape na PC, dle mých příkazů. Nakonec se mě zeptali, zda má na to vzdělání. Takže mějte pěkný den a buďte brzy fit. Účetní totiž nesmí být nikdy nemocná, že?
Nevím, o co šlo ve Vašem případě, ale v případě Zoji jde o to, že nesmí mít příjem z té činnosti, na základě které pobírá nemocenskou. Takže pokud jako OSVČ není nemocensky pojištěná a nepobírá nemocenskou, může klidně jako OSVČ pracovat a fakturovat. Ze zaměstnání nesmí mít příjem z vykonávané práce. Samozřejmě musí dodržet léčebný režim.
Výše píšete, že jako OSVČ nejste nemocensky pojištěná, takže nemocenskou budete pobírat pouze ze zaměstnání. Je to tak, jak jsem psala. Nesmíte mít příjem z té činnosti, na základě které pobíráte nemocenskou. Takže v zaměstnání pracovat a mít mzdu nesmíte (přičemž ale pokud by Vám dali třeba odměnu za nějaké dřívější období, když jste byla práce schopná, tak to nevadí). Jako OSVČ pracovat a fakturovat můžete, protože jako OSVČ nemocenskou pobírat nebudete. Ale musíte dodržet léčebný režim, takže ke klientovi budete moci zajít pouze v době vycházek nebo pracovat z domova.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
8. 10. 2012 7:31
Dobrý den,
jsem zaměstnanec a zároveň OSVČ na vedlejší činnost.
Nyní jsem přinesla do zaměstnání neschopenku a vypadá to na delší marodění.
Musím přerušit podnikání jako vedlejší osvč, když jsem nemocná?
Na vedlejšák vedu doma účetnictví.
Děkuji za radu.