Re: PDP - kdo již řešil
Já si sice myslím, že to do PDP spadá, nicméně na GFŘ sedí mozkový trust, který si to nemyslí:
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/cds/info_GFR_a_CSU.pdf
"11) Opravy domácích plynových spotřebičů a elektrospotřebičů CZ-CPA 95
Samostatné opravy plynových spotřebičů a elektrospotřebičů nejsou v režimu přenesení daňové povinnosti za předpokladu, že není oprava spotřebiče prováděna výměnným způsobem."
Vysvětlivky ke klasifikaci CZ - CPA
43.22.12 Instalace topení, ventilace a klimatizace
Zahrnuje údržbu a opravy domácích kotlů a hořáků.
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/cds/xsl/legislativa_metodika_15152.html
Přehled nejčastějších dotazů, část II., řádek 122:
Oprava kotle domácího: RPDP ano.
Cituji znovu:"11) Opravy domácích plynových spotřebičů ... atd".
Nějak si neumím představit, že kotel spotřebič není. Např. zde:
https://junkers-cz.resource.bosch.com/media/ttcz/dokumentace/instala_n__n_vody_1/01_plynov__z_v_sn_/cerastar_ceramini/cerastar_ceramini_ke_ae_7_6720643637_cz_obslun_nvod.pdf
se slovo spotřebič vyskytuje myslím 7x. Takže výrobce nepochybně svůj výrobek za spotřebič považuje. Aby bylo jasno, já s Vámi nepolemizuji, na zatřídění do 43xx mám stejný názor jako Vy. Nicméně poté, co ten ministerský braintrust vyplodil toto dílo, nejsem schopen zákazníkům vysvětlit, že moje interpretace má větší váhu, než interpretace GFŘ. Jenom nevím, zda jsem jako dítě vskutku tolik zlobil, že musím žít v takové cvokárně.
Promiňte, špatně jsem se vyjádřila. Zajímalo mě, zda je el. kotel domácím elektrospotřebičem či domácím kotlem:-)
Já se domnívám, že je kotlem a použila bych kód 43.
Kopíruji z Informace GFŘ vydaná ve spolupráci s ČSÚ
k některým otázkám zatřídění stavebních prací dle oddílů 41 až 43 klasifikace CZ-CPA ve vztahu k režimu přenesení daňové povinnosti ve stavebnictví na DPH
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/cds/info_GFR_a_CSU.pdf
"Pokud plátci doposud postupovali v dobré víře a následně se ukáže, že jejich postup není v souladu s výše uvedenými shodnutými závěry, nebude již uplatněný režim ze strany daňové správy zpochybňován resp. není nutné provádět opravy. Konstatované však platí samozřejmě pouze za podmínky, že takto postupoval jak dodavatel, tak příjemce plnění a nedošlo tak ke zkrácení státního rozpočtu."
Jestliže použijí režim PDP obě strany, tak by to snad mohlo být v pohodě.
Oprava plynových kotlů je v PDP proč tam nemohou rovnou zařadit i el. kotle. Tohle již není normální práce účetní, když pro jednou fakturu za pár stovek musí vyhlásit internetové pátrání. Za mne bych souhlasila s režimem PDP. Co sama pátrám, tak dalším pěkným výrazem je průmyslový kotel ..podotýkám, že ani můj známý opravář kotlů neví co zákonodárci myslí průmyslovým kotlem :-( ...paráda snad se ve zdravý a bez psychyckého újmu dožijeme důchodu ...
>>Promiňte, špatně jsem se vyjádřila. Zajímalo mě, zda
>>je el. kotel domácím elektrospotřebičem či domácím
>>kotlem:-)
>>
>>Já se domnívám, že je kotlem a použila bych kód 43.
>>
>>Kopíruji z Informace GFŘ vydaná ve spolupráci s ČSÚ
>>k některým otázkám zatřídění stavebních prací dle
>>oddílů 41 až 43 klasifikace CZ-CPA ve vztahu k režimu
>>přenesení daňové povinnosti ve stavebnictví
>>na
>>DPH
>>http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/cds/info_GFR_a_CSU.pdf
>>
>>"Pokud plátci doposud postupovali v dobré víře a
>>následně se ukáže, že jejich postup není v souladu s
>>výše
>>uvedenými shodnutými závěry, nebude již uplatněný
>>režim
>>ze strany daňové správy zpochybňován resp. není nutné
>>provádět opravy. Konstatované však platí samozřejmě
>>pouze za podmínky, že takto postupoval jak dodavatel,
>>tak příjemce plnění a nedošlo tak ke zkrácení
>>státního
>>rozpočtu."
>>
>>Jestliže použijí režim PDP obě strany, tak by to snad
>>mohlo být v pohodě.
>
>Oprava plynových kotlů je v PDP proč tam nemohou
>rovnou zařadit i el. kotle. Tohle již není normální práce
>účetní, když pro jednou fakturu za pár stovek musí
>vyhlásit internetové pátrání. Za mne bych souhlasila s
>režimem PDP. Co sama pátrám, tak dalším pěkným výrazem je
>průmyslový kotel ..podotýkám, že ani můj známý opravář
>kotlů neví co zákonodárci myslí průmyslovým kotlem :-(
>...paráda snad se ve zdraví a bez psychyckého újmu
>dožijeme důchodu ...
Domnívala jsem se, že rozdíl mezi domácím a průmyslovým kotlem spočívá v jeho výkonu, ale není tomu tak.
Na výše uvedené adrese nám to pan sekční ředitel vysvětlil, kopíruji vybrané pasáže:
Pro posouzení, zda se jedná o klimatizaci průmyslovou, která je dle vysvětlivek ze sub-kategorie 43.22.12 vyloučena a nepodléhá tedy režimu přenesení daňové povinnosti, je rozhodující, zda se jedná o klimatizaci nezbytnou pro provoz zařízení (zejména průmyslového, ale nemusí jít výslovně o průmyslový provoz, většinou je součástí technologického zařízení, má vliv na kvalitu výroby, snižování výrobních nákladů nebo přímo podmiňuje funkci zařízení). „Průmyslový“ je zde tedy rozuměno pro výrobní účely, nikoli primárně pro budovu jako takovou a pobyt lidí v ní.
Stejná kritéria jako při určování druhu klimatizace je pak nutno použít i pro určování průmyslových kotlů atp., tedy rozhodujícím kritériem musí být účel využití. Kotle zajišťující vytápění pro potřeby lidí, jejich obydlí a jiných odpovídajících stavebních objektů (školy, nemocnice, administrativní budovy atd.), nelze tedy pokládat za kotle průmyslové.
Poučte svého známého opraváře, ten asi bude zírat.
Moc děkuji za reakce, souhlasím, že tohle již není normální práce účetní. Kdyby nebylo tohoto fóra, jeden by si o sobě myslel, že je blb a ničemu nerozumí. Zákonodárci neumí vyplodit nic srozumitelného. Je smutné v jaké době žijeme a v čem a s jakým materiálem musíme pracovat. Ještě jednou všem děkuji za názory a přeji pevné nervy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 10. 2012 8:16
Dobrý den, prosím kdo již řešil opravu ell. kotle ? spadá do PDP? ..jaký kód CZ.CPA? moc děkuji