Výdělek předčasné důchodkyně

• (neregistrovaný)

8. 10. 2012 10:26

Dobrý den, jsem předčasná starobní důchodkyně. Naskytla se mi možnost brigády - záskok na paní na úklid (5 hodin denně), která onemocněla. Zatím se neví na jak dlouho - bude záležet na zdravotním stavu té paní. Kolik si můžu vydělat? Musím podávat ke konci roku nějaké daňové přiznání? Jsem v této oblasti úplný laik. Děkuji za rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 10. 2012 10:32

Líba (neregistrovaný)

Re: Výdělek předčasné důchodkyně
      Pokud jste v předčasném důchodu, nesmíte si vydělávat v pojištěném vztahu, aby vám nebyla zastavena výplata důchodu. Takže u dohody o provedení práce to musí být do 10000,- Kč za měsíc, protože z toho se SP neodvádí. Podepíšete prohlášení poplatníka a sleva vám pokryje celou daň. DP nebudete podávat.

• 8. 10. 2012 11:58

haňula (neregistrovaný)

Teď jsem mluvila se zaměstnavatelem. u kterého budu na brigádě. Řikal, že prohlášení podepisovat nebudu, že to zdaní srážkovou daní. Je to tak ok? nerada bych se dostala kvůli pár korunám do problémů, ale přivýdělek by se hodil

• 8. 10. 2012 12:13

Líba (neregistrovaný)

Proč byste nepodepsala prohlášení? Pokud nemáte podepsáno někde jinde, můžete ho podepsat. Letos ještě důchodce může uplatnit slevu na poplatníka, je škoda nechat peníze státu. Vždyť z 5000,- to je 750,- Kč. Promluvte si přímo se mzdovou, zaměstnavatel tomu asi nerozumí.

• 8. 10. 2012 12:13

RenataH (neregistrovaný)

Tak mu zase vy řekněte, že jste důchodkyně, jiného zaměstnavatele nemáte a prohlášení podepsat chcete. Každá koruna dobrá a není důvod odvádět státu srážkovou daň, když můžete podepsat prohlášení, uplatnit slevu a neodvádět žádnou daň.

• 9. 10. 2012 7:41

xy5

nárok podepsat daň. prohl. máte, zam-tel Vám to musí umožnit podepsat, pokud prohlásíte, že žádného jiného zam-tele nemáte
      pokud budete mít podepsané daň. prohl., je možné, že sleva na popl. bude stačit a nebudete žádnou zálohu na mzdu platit
      doporučuji DPP (max. do 10000Kč/hrubého/měs.), abyste splnila podmínky dané zákonem
      DPP je max. do 300 hod./rok, takže můžete letos odprac. 300 hod., příští rok znovu 300 hod.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).