Re: invalidní důchod - min. mzda
>Dobrý den, mám invalidního důchodce 1. stupně. Prosím,
>vztahuje se na něj nařízení vlády o minimální zaručené
>mzdě a to v tom smyslu, že:
>
> "Výše minimálního mzdového tarifu činí:
>50 % částek stanovených pro 1. až 12. tarifní stupeň,
>jde-li o zaměstnance, který je poživatelem plného
>invalidního důchodu, nebo o mladistvého zaměstnance, který
>je plně invalidní a nepobírá plný invalidní důchod."
>
>jak zjistím, jestli je to plný invalidní důchod (jsem
>zamotaná v pojmech)
>jde mi to, že mi nevychází min. hod sazba 48,10 Kč (má
>poloviční úvazek 4000,- hrubého) Nebo mám nějak
>navyšovat mzdu - jakým způsobem?
>
>předem moc děkuji za informace!
Přečetla jste si něco, co se na vás nevztahuje. Ve vašem případě výše výdělku není omezena.
>
>
Děkuji za reakci, ale nejde mi o max. výdělek, ale naopak -mě nevychází min. výdělek 48,1 hod (pro průměr na dovolenou mám méně než 48,10 Kč na hod) a už jsem i vystudovala - že 1. stupeň není plný invalidni.
jak je to prosím s min. hod. mzdou?
mám nechávat 4000 Kč za měsíc(poloviční úvazek 20 hod týdně) a dopočítávat na 48,1 jen náhradu za dovolenou, nebo i celou mzdu dopočítat v hodinové mzdě 48,10 Kč?? zjistí to kontrola mssz nebo zp?
moc díky
Já nedopočítávám, pokud mi vyjde HM vyší než než má uvedený zaměstnanec a tj. 3 000 Kč při inv. 1. a 2. st. a 20 hod. prac. úvazku týdně (8000 * 75%=6000 Kč HM na inv. 1. a 2. st.) pokud pracuje 20 hod. týdně tj. 0,5 prac. úvazku (6000*0,5 = 3 000 Kč).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
8. 10. 2012 11:56
Dobrý den, mám invalidního důchodce 1. stupně. Prosím, vztahuje se na něj nařízení vlády o minimální zaručené mzdě a to v tom smyslu, že:
"Výše minimálního mzdového tarifu činí:
50 % částek stanovených pro 1. až 12. tarifní stupeň, jde-li o zaměstnance, který je poživatelem plného invalidního důchodu, nebo o mladistvého zaměstnance, který je plně invalidní a nepobírá plný invalidní důchod."
jak zjistím, jestli je to plný invalidní důchod (jsem zamotaná v pojmech)
jde mi to, že mi nevychází min. hod sazba 48,10 Kč (má poloviční úvazek 4000,- hrubého) Nebo mám nějak navyšovat mzdu - jakým způsobem?
předem moc děkuji za informace!