Doplatek mzdy a daň

• (neregistrovaný)

9. 10. 2012 15:36

Prosím Vás, nepamatujete si někdo, jak to je - byl ukončený prac. poměr 31.8. a od září zaměstnanec nastoupil jinam a tam podepsal prohlášení. Původní firma mu ale dává do měsíce září doplatek mzdy (na tyto peníze v srpnu zapomněli). Jak je to se zdaněním? Mám takový dojem, že platilo, že pokud je to doplatek k již skončenému zaměstnání, vypočítá se v každém případě zálohová daň (aby spadala do RZD), jen už se neuplatní sleva. Je to tak? Pokud ano, odkažte mi na §, prosím.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 10. 2012 15:43

Katka2 (neregistrovaný)

Re: Doplatek mzdy a daň
      Mně se hlavně nezdá, že mu chcete dát "do září" to, co měl mít v srpnu. Asi by to chtělo přepočítat srpen :(

• 9. 10. 2012 15:56

JiřinaH. (neregistrovaný)

Jak chcete přepočítávat srpen, který je dávno uzavřený ?
      Jde o doplatek. Karo, nepletete si to s příjmem, který byl zúčtovaný ale část nebo celý nebyl vyplacený( postup pro DP, bylo v dřívějším Pokynu D300)

• 9. 10. 2012 19:02

Katka2 (neregistrovaný)

No já to pochopila tak, že srpnová mzda byla spočítána špatně (tedy nebyla spočítána vůbec), tak by se měla ta srpnová předělat.

• 9. 10. 2012 19:47

Líba (neregistrovaný)

Já si to, Karo, vysvětlovala tak, že do 5000,- srážková, od 5000,- sice zálohová, ale nemusí podávat DP, může to zaměstnavatel zahrnout do potvrzení a poslední zaměstnavatel v roce mu udělá RZD.
      Je to § 38 ch, odst.1), jestli k tomu máte nějaké komentáře.

• 10. 10. 2012 16:06

Kara (neregistrovaný)

Omlouvám se, že reaguji až teď, skočila na mě nějaká nemoc. Ano, asi to bude tento § a právě z něho mně vyplývá, že by se mu i příjem do 5000, dodatečně zúčtovaný, měl zdanit zálohovou daní,
      §38ch: Poplatník, který ve zdaňovacím období pobíral mzdu pouze od jednoho nebo od více plátců daně postupně včetně mezd zúčtovaných nebo vyplacených poplatníkovi těmito plátci dodatečně v době, kdy poplatník pro ně již nevykonával závislou činnost nebo funkci a podepsal u těchto plátců prohlášení k dani podle § 38k odst. 4 a 5, může požádat písemně o provedení ročního zúčtování záloh a daňového zvýhodnění posledního z uvedených plátců daně, a to nejpozději do 15.února po uplynutí zdaňovacího období. Roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění neprovede plátce u poplatníka, který podá nebo je povinen podat přiznání k dani.
      Vysvětluji si to takto: Zaměstnavatele má postupně za sebou. Je to mzda vyplacená dodatečně (tento dodatečný doplatek není nijak vymezen, tzn. že to může být jakákoli částka, tedy i do 5000). U tohoto bývalého zaměstnavatele měl podepsané prohlášení.době, kdy u něj byl zaměstnán. A jestliže to má jít do zúčtování, tak z toho přece nemůže být srážková daň.
      Pro Katku - je to doplatek mzdy, část mzdy, ne celá.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).