Re: Doplatek mzdy a daň
Jak chcete přepočítávat srpen, který je dávno uzavřený ?
Jde o doplatek. Karo, nepletete si to s příjmem, který byl zúčtovaný ale část nebo celý nebyl vyplacený( postup pro DP, bylo v dřívějším Pokynu D300)
Já si to, Karo, vysvětlovala tak, že do 5000,- srážková, od 5000,- sice zálohová, ale nemusí podávat DP, může to zaměstnavatel zahrnout do potvrzení a poslední zaměstnavatel v roce mu udělá RZD.
Je to § 38 ch, odst.1), jestli k tomu máte nějaké komentáře.
Omlouvám se, že reaguji až teď, skočila na mě nějaká nemoc. Ano, asi to bude tento § a právě z něho mně vyplývá, že by se mu i příjem do 5000, dodatečně zúčtovaný, měl zdanit zálohovou daní,
§38ch: Poplatník, který ve zdaňovacím období pobíral mzdu pouze od jednoho nebo od více plátců daně postupně včetně mezd zúčtovaných nebo vyplacených poplatníkovi těmito plátci dodatečně v době, kdy poplatník pro ně již nevykonával závislou činnost nebo funkci a podepsal u těchto plátců prohlášení k dani podle § 38k odst. 4 a 5, může požádat písemně o provedení ročního zúčtování záloh a daňového zvýhodnění posledního z uvedených plátců daně, a to nejpozději do 15.února po uplynutí zdaňovacího období. Roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění neprovede plátce u poplatníka, který podá nebo je povinen podat přiznání k dani.
Vysvětluji si to takto: Zaměstnavatele má postupně za sebou. Je to mzda vyplacená dodatečně (tento dodatečný doplatek není nijak vymezen, tzn. že to může být jakákoli částka, tedy i do 5000). U tohoto bývalého zaměstnavatele měl podepsané prohlášení.době, kdy u něj byl zaměstnán. A jestliže to má jít do zúčtování, tak z toho přece nemůže být srážková daň.
Pro Katku - je to doplatek mzdy, část mzdy, ne celá.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
9. 10. 2012 15:36
Prosím Vás, nepamatujete si někdo, jak to je - byl ukončený prac. poměr 31.8. a od září zaměstnanec nastoupil jinam a tam podepsal prohlášení. Původní firma mu ale dává do měsíce září doplatek mzdy (na tyto peníze v srpnu zapomněli). Jak je to se zdaněním? Mám takový dojem, že platilo, že pokud je to doplatek k již skončenému zaměstnání, vypočítá se v každém případě zálohová daň (aby spadala do RZD), jen už se neuplatní sleva. Je to tak? Pokud ano, odkažte mi na §, prosím.