Živnost a adresa v cizí nemovitosti

• (neregistrovaný)

10. 10. 2012 9:54

Dobrý den,
    potřebuji, prosím, poradit. Před 10 lety jsem získala rodinný dům od své sestry, se kterou jsem ho vyměnila za svůj byt. Jsem od té doby majitelkou domu. Po čase jsem zjistila, že na adrese tohoto mého rodinného domu je registrován v Živnostenském rejstříku bývalý manžel sestry (OSVČ), který v době, kdy jsem nemovitost získala, v ní nebydlel. Sestra neměla tušení, že má živnostenský list. Bývalého švagra jsem několikrát vyzvala, aby věc vyřešil, a adresu podnikání si přepsal jinam. Vždy to přislíbí, ale neudělá to. Trvalé bydliště tam nemá.
    Můžete mi poradit, jestli mám nějaké zákonné páky, jak ho donutit adresu podnikání změnit. Mám strach, aby nenadělal dluhy, a nepřišel k nám exekutor...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 10. 2012 10:33

pája

Re: Živnost a adresa v cizí nemovitosti
      >Dobrý den,
      >potřebuji, prosím, poradit. Před 10 lety jsem získala
      >rodinný dům od své sestry, se kterou jsem ho vyměnila
      >za svůj byt. Jsem od té doby majitelkou domu. Po čase
      >jsem zjistila, že na adrese tohoto mého rodinného domu
      >je registrován v Živnostenském rejstříku bývalý manžel
      >sestry (OSVČ), který v době, kdy jsem nemovitost
      >získala, v ní nebydlel. Sestra neměla tušení, že má
      >živnostenský list. Bývalého švagra jsem několikrát vyzvala,
      >aby věc vyřešil, a adresu podnikání si přepsal jinam.
      >Vždy to přislíbí, ale neudělá to. Trvalé bydliště tam
      >nemá.
      >Můžete mi poradit, jestli mám nějaké zákonné páky, jak
      >ho donutit adresu podnikání změnit. Mám strach, aby
      >nenadělal dluhy, a nepřišel k nám exekutor...

to by se lehce mohlo stát, obraťte se na váš živ. úřad, doložte vše, co budou potřebovat a oni mu to vymažou a vyzvou ho, aby údaje doplnil.
      >

• 10. 10. 2012 10:37

Doggy (neregistrovaný)

Pájo, děkuji za odpověď. Co bude Živnostenský úřad potřebovat doložit ode mne?

• 10. 10. 2012 10:41

pája

řešil jsem pro jednu klientku dtto, manžel-rozvedený, se odstěhoval, ale nezměnil místo podnikání, tak jsme jednali na ŽÚ, chtěli doložit rozsudek soudu o rozvodu a dohodu o majetk. vypořádání , kde bylo uvedeno doslovně, že manžel se odstěhuje, dr. byt bude dále užívat manželka a manžel se zavazuje přehlásit místo podnikání do 30ti dnů od pr. moci rozs. o rozvodu.Protože tak neučinil, klientka doložila vše ŽÚ a ten ho vymazal, pohrozil pokutou a on nahlásil nové místo podnikání.
      U vás jde o vlastnictví nemovitosti, kteroujste právoplatněnabyla a on nemá Váš ouhlas k ohlášení místa podfnikání, takže si myslím, že rozumnému úřadovi by měl stačit výpis z KN o vlastnickém právu, ale uvidíte, co si ještě třeba vymyslí, jednejte se ŽÚ.

• 10. 10. 2012 10:44

Doggy (neregistrovaný)

Pájo, moc děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).