DoPP a důchod

• (neregistrovaný)

10. 10. 2012 12:23

Dobrý den,

jsem již v důchodu, ale stále pracuji na hlavní poměr. Nyní jsem dostala nabídku na další práci na dohodu o provedení práce. Chtěla jsem se zeptat, zda mohu takovouto dohodu uzavřít. Je to 3000 Kč za měsíc a daní se srážkovou daní. Musím si potom dělat sama na konci roku daňové přiznání?

A mohl by můj muž uzavřít dohodou o provedení práce i když vlastní živnostenský list? Nebo by měl ze zákona vystavit fakturu?

Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 10. 2012 12:28

olga59

Re: DoPP a důchod
      Na DPP si můžete vydělat až do výše 10000,- měsíčně a 300 hod. ročně. Pokud je ovšem příjem 3000,- Kč, tak daň je vypořádána a je srážková, takže nevstupuje do ročního zúčtování.
      Váš manžel může pracovat také na DPP i přesto, že má živnostenský list, je to dokonce výhodnější, pokud má přerušenou živnost a na DPP malý výdělek a přitom hlavní pracovní poměr

• 10. 10. 2012 12:33

Líba (neregistrovaný)

Jenom doplním, že na DPP si můžete vydělat i víc než 10000,- měsíčně, ale bude se z toho odvádět ZP a SP.

• 10. 10. 2012 12:30

Líba (neregistrovaný)

>Dobrý den,
      >
      >jsem již v důchodu, ale stále pracuji na hlavní poměr.
      >Nyní jsem dostala nabídku na další práci na dohodu o
      >provedení práce. Chtěla jsem se zeptat, zda mohu
      >takovouto dohodu uzavřít. Je to 3000 Kč za měsíc a daní se
      >srážkovou daní. Musím si potom dělat sama na konci roku
      >daňové přiznání?

Protože u DPP nebudete mít podepsané prohlášení poplatníka, tak příjem do 5000,- bude daněn srážkovou daní a ta už se dále nevypořádává. Pokud tedy ani v jednom měsíci nepřesáhne odměna 5000,-, tak daňové přiznání nemusíte dělat.

>A mohl by můj muž uzavřít dohodou o provedení práce i
      >když vlastní živnostenský list? Nebo by měl ze zákona
      >vystavit fakturu?

Může uzavřít dohodu. Dokonce může i podepsat prohlášení poplatníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).