Re: Rezident
>Dobrý den potřebuji poradit, prosím.
>Ukrajinec má v ČR trvalé bydliště a pracuje v ČR již
>několik roků na živnost. Tvrdí mě, že je rezident ČR
>protože má o tom potvrzení z cizinecké policie. Účtoval
>nám svoje služby a já se nechala zblbnout a neodvedla
>jsem zajištění daně z jeho faktur.
>Myslím si, že správně je rezident Ukrajiny, protože
>tam má také bydliště a manželku a děti. Přesto, že je
>skoro celý rok v ČR přece jenom jezdí za nimi
>(velikonoce,vánoce). Měla jsem tedy odvést zajištění daně podle
>§38e ZDP můžu toto odvést až nyní?
>
>Ted i Ukrajinec přerušil živnost a domlouvá si
>pracovněprávní vztah na DPP s šéfem. Já ho chci poslat na FÚ
>s žádostí o daňový domicil abych měla jasno. Bez
>ohledu na výsledek jeho rezidenství můžu mu uplatnit slevu
>na dani na polatníka u DPP, když mi podepíše růžové
>prohlášení?
K první otázce - nevím.K druhé otázce - slevu na poplatníka při podepsaném prohlášení můžete uplatnit, nezáleží na rezidenství. Domnívám se, že se jedná o nerezidenta (určitě o pošlete na FÚ pro daňový domici) a v tom případě může v měsíci uplatnit pouze slevu na poplatníka popř. slevu na studenta. Ostatní slevy (asi bude chtít daňové zvýhodnění na děti) může uplatnit až v roce podáním daňového přiznání.
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
Nová povinnost firem už běží: Registraci zaměstnanců usnadní jednoduchý dotazník
12. 10. 2012 12:04
Dobrý den potřebuji poradit, prosím.
Ukrajinec má v ČR trvalé bydliště a pracuje v ČR již několik roků na živnost. Tvrdí mě, že je rezident ČR protože má o tom potvrzení z cizinecké policie. Účtoval nám svoje služby a já se nechala zblbnout a neodvedla jsem zajištění daně z jeho faktur.
Myslím si, že správně je rezident Ukrajiny, protože tam má také bydliště a manželku a děti. Přesto, že je skoro celý rok v ČR přece jenom jezdí za nimi (velikonoce,vánoce). Měla jsem tedy odvést zajištění daně podle §38e ZDP můžu toto odvést až nyní?
Ted i Ukrajinec přerušil živnost a domlouvá si pracovněprávní vztah na DPP s šéfem. Já ho chci poslat na FÚ s žádostí o daňový domicil abych měla jasno. Bez ohledu na výsledek jeho rezidenství můžu mu uplatnit slevu na dani na polatníka u DPP, když mi podepíše růžové prohlášení?