Re: Rekonstrukce budovy
U PDP si DPH musíte sami vypočítat a uvést v DaP k DPH na výstupu (ř. 10) a pokud máte nárok na odpočet, pak i na vstupu (ř. 43) a je jedno, zda se jedná o TZ nebo opravy nemovitosti.
Co se týká TZ, tak samozřejmě máte nárok na odpočet, pokud splňujete obecné podmínky, ale aby jste neuváděli DPH na výstupu, nesmělo by se jednat o PDP.
Pokud by jste ale např. prováděli TZ svépomocí a neměli jste plný nárok na odpočet DPH na vstupu (musíte krátit), pak je trošku jiný postup, co se týká DPH na vstupu i výstupu. Ale to si nejsem jistá, zda je to váš případ - § 78b ZDPH.
Re: Rekonstrukce budovy
Do ř. 47 uvedete po ukončení a zařazení TZ, t.j. po uvedení pořizované věci do stavu způsobilého obvyklému užívání, kterým se rozumí dokončení věci a splnění technických funkcí a povinností stanovených zvláštními právními předpisy pro užívání.
Pokud je např. nutná kolaudace, tedy až po kolaudaci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
12. 10. 2012 12:51
Zdravím,chtěla bych se vráti ke svému včerejšímu dotazu ohledne rekonstrukce a TZ budovy. Můžete mi prosím někdo poradit s PDP na FP?
Můžu účtovat takto: FP na 800 000 bez DPH - stavební práce
600 000 042/321 (odepisuju spolu s budovou, ř.47 DPH)
200 000 511/321 (neodepisuju = náklad, bez ř.47 DPH)
160 000 343/395 (pdp nárok)
160 000 395/343 (pdp odvod)
Setkala jsem se snázorem, že u TZ mám nárok na odpočet DPH, ale neodvádím DPH, co myslíte? Účtuju PDP letos teprve po třetí, moc tomu zatím nerozumím. Děkuji předem.