Re: faktura v EUR
Jsou v zásadě 2 možnosti, jak řešit tuzemský prodej v EUR :
1. Prodejní cena je domluvena v EUR, pak odpadají starosti s přepočtem
2. prodejní cena je stanovena v CZK, ale pak by měl být dohodnut způsob přepočtu z CZK do EUR.
Každý způsob má samozřejmě své výhody a nevýhody.
Zákazník Vám zaplatil částku v EUR a neřešil, jaký je zrovna kurs. Poslal EUR na Váš účet vedený v CZK a banka v tomto případě provede automaticky konverzi dle svého kursu devizy-nákup. Tento kurs se liší od kursu ČNB o cca 0,50 Kč/EUR (někde i více) a dále vemte v úvahu, že kurs se v čase mění. Kursový rozdíl může být (a taky, jak vidno, je )značný.
Dále si banka velmi pravděpodobně strhla poplatek za došlou platbu v cizí měně.
Pokud v tomto obchodu budete i nadále pokračovat, doporučuji založit si účet v EUR. Přitom se snažte skloubit nízké transakční poplatky s co nejlepším kursem při konverzi. Nebo se dohodněte se svými dodavateli na platbách v EUR, je-li to možné. Úplně ideální je, pokud EUR platby jsou kryty EUR inkasem.
Re: faktura v EUR
Ale to já nevím, na čem jste se se zákazníkem dohodli !
Pokud jste se nedohodli a vy se rozhodnete používat denní kurs, pak je to dobře.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 10. 2012 12:28
DE plátce DPH-odběratel v ČR ale trvá na vystavování faktur v EUR, jak mám správně přepočítávat kurz ze základu nebo z celkové částky? jak je to s kurzovým rozdílem, kde ho uvádím nebo si musím založit účet EUR.
příkl.
fakturoval jsem 2700 základ 540 20%DPH celkem 3240 EUR
kurz ten den byl 25,775
já jsem to přepočítal 69592,50 základ 13918,50 DPH 83511 celkem
na účet mi přišlo 80164,80Kč
prosím poraďte