Daňové zvýhodnění na děti

• (neregistrovaný)

18. 10. 2012 20:40

Dobrý den, s manželem nežiji ve společné domácnosti od července tohoto roku, zažádala jsem dříve i o rozvod, stále nejsme rozvedeni. Manžel pracuje, já jsem evidována na ÚP. Má někdo z nás nárok na daňové zvýhodnění na děti? Vím, že manžel už ne, čili nárok zaniká? když nejsem zaměstnaná? Mohla byste mi přiblížit na co mám nárok? Pečuji o dvě děti 7 a 5let,po jak dlouhou dobu můžu být doma-péče o dítě do 7 nebo 15 let?

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 10. 2012 8:30

Kara (neregistrovaný)

Re: Daňové zvýhodnění na děti
      Zvýhodnění na dítě může uplatnit rodič, který s dítětem žije ve společné domácnosti a má příjmy. Manžel s dětmi nežije, takže on uplatnit nemůže a Vy nemáte z čeho uplatnit. Pokud byste vydělávala a měsíčně vydělala aspoň 4000 hrubého, mohla byste zvýhodnění uplatnit (dostala byste bonus). Anebo pokud by Váš celkový roční příjem byl aspoň 48000, mohla byste si požádat o roční zúčtování daní nebo podat přiznání a dostala byste bonus. Pokud ale příjmy nemáte a letos jste ani neměla, tak není z čeho zvýhodnění uplatnit.
      Když nemáte příjmy, může zvýhodnění uplatnit na vnuky i babička nebo dědeček, pokud vydělávají a s nimi (a s Vámi) žijí ve společné domácnosti. Společná domácnost s prarodiči znamená, že např. u žádosti o přídavky byste musela uvádět i jejich příjem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).