Re: Daňové zvýhodnění na děti
Zvýhodnění na dítě může uplatnit rodič, který s dítětem žije ve společné domácnosti a má příjmy. Manžel s dětmi nežije, takže on uplatnit nemůže a Vy nemáte z čeho uplatnit. Pokud byste vydělávala a měsíčně vydělala aspoň 4000 hrubého, mohla byste zvýhodnění uplatnit (dostala byste bonus). Anebo pokud by Váš celkový roční příjem byl aspoň 48000, mohla byste si požádat o roční zúčtování daní nebo podat přiznání a dostala byste bonus. Pokud ale příjmy nemáte a letos jste ani neměla, tak není z čeho zvýhodnění uplatnit.
Když nemáte příjmy, může zvýhodnění uplatnit na vnuky i babička nebo dědeček, pokud vydělávají a s nimi (a s Vámi) žijí ve společné domácnosti. Společná domácnost s prarodiči znamená, že např. u žádosti o přídavky byste musela uvádět i jejich příjem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 10. 2012 20:40
Dobrý den, s manželem nežiji ve společné domácnosti od července tohoto roku, zažádala jsem dříve i o rozvod, stále nejsme rozvedeni. Manžel pracuje, já jsem evidována na ÚP. Má někdo z nás nárok na daňové zvýhodnění na děti? Vím, že manžel už ne, čili nárok zaniká? když nejsem zaměstnaná? Mohla byste mi přiblížit na co mám nárok? Pečuji o dvě děti 7 a 5let,po jak dlouhou dobu můžu být doma-péče o dítě do 7 nebo 15 let?
Děkuji