Re: DPH a faktura z roku 2011
Nesouhlasím. Právě stejný případ jsem řešila i zde a nakonec mi to objasnila daňová poradkyně. Cituji, co mi napsala:
V případě, že na fakturu byla v loňském roce vytvořena dohadná položka, můžete si DPH uplatnit. Nárok na odpočet lze totiž uplatnit až do tří let po zdaňovacím období , ve kterém Vám nárok vznikl, a to podle §73 odst.3 (zákona o DPH).
Pokud dohadná položka vytvořena nebyla, můžete fakturu zaúčtovat do nedaňových nákladů v letošním roce, a za loňský rok si podat dodatečné daňové přiznání z příjmu právnických osob §41 odst.4. Tím Vám vzniká i nárok na odpočet DPH, který si můžete uplatnit ve 3.Q letošního roku.
Fakturu můžete zaúčtovat i do nedaňových nákladů a dodatečné přiznání nepodávat (pokud se jedná o velmi malou částku), tím Vám však nevzniká ani nárok na odpočet DPH.
Děkuji Vám za radu./ Služba v hodnotě 3500,--Kč DPH 700,--Kč./
Daňová poradkyně se opírá o fakt, že náklady musí být zaúčtovány do období, se kterým věcně souvisí. Tedy když to nebudu mít letos v nákladech, tak si ani neuplatním DPH.
Nejlepší by bylo zeptat se někoho na FÚ :). Ale i tam jsem se přesvědčila, že co člověk, to názor. A pak si vyberte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
19. 10. 2012 9:09
Dobrý den, pročítala jsem diskuzi na téma :faktura z loňského roku,
dohadná položka nevytvořena .
Právě řeším došlou fakturu z r. 2011,jedná se o fakturu za službu,která by byla v r. 2011 daňová. Letos tedy náklady zaúčtuji jako nedaňové, mohu ale uplatnit DPH ? Váhám právě kvůli těm nedaňovým nákladům.Nejsem si tím jistá, poradí mi prosím někdo?
Moc děkuji