Re: Vývoz do 3.země bez DPH, firma česká
Možná jsem to napsala špatně, lze fakturovat české firmě bez DPH, když my zboží proclíme pro konečného zákazníka v Austrálii?
Dodací podmínka stručně - kdy přechází vlastnictví a rizika z prodávajícího na kupujícího. Pokud máte EXW nebo FCA, přechází vlastnictví splněním podmínky na českého kupujícího už v ČR, a proto byste museli fakturovat s DPH. Pokud máte např. DDU nějaké místo v Austrálii, přechází vlastnictví až tam a fakturujete bez DPH - viz § 7 odst. 1 a 2 ZDPH.
Jestli tomu tedy dobře rozumím, mohu mít smlouvu s českou firmou plátcem DPH, který mi i zboží uhradí, ale pokud bude ve smlouvě sjednána dodací podmínka DDU - tedy místo v Austrálii, naše firma řádně zboží proclí, budu české firmě fakturovat bez DPH?
Moc děkuji za váš čas
Podle § 21 se dodání zboží považuje za uskutečněné
dnem dodání podle § 13 odst. 1 při prodeji podle kupní smlouvy. U podmínky DDU fakturuje až v momentě dodání do místa v Austrálii a místo plnění je tedy Austrálie. Důkazem je vývozní JSD, kde jste uvedeni jako vývozci. Problémem může být, že musíte vystavit fakturu až zboží dorazí do Austrálie a to bude určitě nějakou chvíli trvat.
Jen tak pro úplnost :
Ještě bych doporučil si pro jistotu ve smlouvě ověřit, že se skutečně jedná o dodávku zboží.
Někdy se totiž hovoří o "dodání stroje"(zboží), ale smlouva zní na "zhotovení pracoviště" (služba). A tam by byla faktura s DPH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
19. 10. 2012 13:08
Prosím poraďte...mám vystavit fakturu na českou firmu, plátce DPH, ....faktura má být bez DPH, stroj se vyveze do Austrálie....vyváží ho ta druhá firma...je to v pořádku?