Nerozdělený zisk - prosím paní v.e.n.d.y

• (neregistrovaný)

19. 10. 2012 20:09

Dobrý den, učím se a jsem "šťoura". Narazila jsem na účet 428 a 429 - nerozdělený zist či ztráta.

Mohl by mi, prosím, někdo laicky (pro méně chápavé) vysvětlit k čemu tyto účty slouží ?

Teoreticky bych věděla, že se na tyto účty převádí HV. Jsou to ale jen penízky na papíře. Nejsou fyzicky dostupné. K čemu tedy jsou ???

Děkuji moc za trpělivost

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 10. 2012 22:37

H. (neregistrovaný)

Re: Nerozdělený zisk - prosím paní v.e.n
      Jak píšete, ty penízky na papíře si mohou společníci při zasedání valné hromady rozdělit /samozřejmě, pokud na to mají finanční prostředky/. Do 3 měsíců od valné hromady, pokud si rozdělí HV musí odvést 15% srážkovou daň a mohou si i postupně vyplácet zisk. takže 431 se převede na 428 a 365.

• 22. 10. 2012 8:38

Maxx (neregistrovaný)

Jen doplním - někde se vytvořený zisk ukázat musí. Jinak by neseděla aktiva=pasiva.

• 22. 10. 2012 10:27

DKr (neregistrovaný)

Tak třeba za rok 2011 vám vyjde HV milion a převedete na účet 431-VH ve schvalovacím řízení. Po schválení účetní uzávěrky se společníci sejdou a rozhodnou se jak se s penězi naloží v souladu s následným peněžným tokem firmy. Pokud peníze na účtě jsou, tak si peníze vyplatí. Pokud nejsou peníze a pravděpoodbně ani nebudou do konce roku 2012,tak se peníze převededou na 428 a vyplatí se třeab následující rok.Takže jak píšete nerozdělený zisk = nevyplacené peníze. Oddělené být nějak musí, protože již jsou jednou zdaněné daní z příjmu PO.

• 22. 10. 2012 10:31

vaniska (neregistrovaný)

Ahaaa, už tomu pomalu začínám rozumnět. Děkujůůůů moc za trpělivost

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).