Re: Úrok na výpise v DE
Jedná-li se pouze o podnikateslký účet.
Příjem úroků spadá do příjmů podle §8 ZDP, tzv. kapitálový majetek, záleží na vás, jak ho v DE povedete, ale doporučuji se samostatnou předkontací v peněžním deník jako nedaňový příjem a v daňovém přiznání separovat do příjmů podle §8.
Debet úroků je daňově uznatelný náklad - takže třeba provozní režie, ostatní provozní výdaj atd.
>úrok kredit v DE účtuji na druh DKP
Pokud máte podnikatelský účet, na který Vám banka připsuje nezdaněný úrok, tak použijte druh PKM. Součet za druh uvedete v daňovém přiznání jen na řádku 38.
>úrok debet v DE mám dát na druh PR - provozní režie a
>chápat jako bankovní poplatek?
Úrok z úvěru - druh UUV.
Pokud Vám banka daní úrok, tak určitě nemáte podnikatelský účet, ale osobní. Do přiznání bych vůbec nedávala.
klasický úrok, když má kladnou hodnotu účtuji, takk jak jste psala a pak daním, ale poprvé jsme se dostali na účtě do mínusu a n výpise bylo uvedeno úrok debet a částka mínusem, tedy jsem to pochopila, že je jedná o daňový výdej - provozní režie
chápu to správně?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
Nová povinnost firem už běží: Registraci zaměstnanců usnadní jednoduchý dotazník
OSVČ v časové pasti: Některé musí podat přehled už do 8. dubna
ČSSZ upozorňuje: Navazující zaměstnání se nově hlásí jinak
22. 10. 2012 12:38
úrok kredit v DE účtuji na druh DKP
úrok debet v DE mám dát na druh PR - provozní režie a chápat jako bankovní poplatek?
moc děkuji