Re: Úrok na výpise v DE
Jedná-li se pouze o podnikateslký účet.
Příjem úroků spadá do příjmů podle §8 ZDP, tzv. kapitálový majetek, záleží na vás, jak ho v DE povedete, ale doporučuji se samostatnou předkontací v peněžním deník jako nedaňový příjem a v daňovém přiznání separovat do příjmů podle §8.
Debet úroků je daňově uznatelný náklad - takže třeba provozní režie, ostatní provozní výdaj atd.
>úrok kredit v DE účtuji na druh DKP
Pokud máte podnikatelský účet, na který Vám banka připsuje nezdaněný úrok, tak použijte druh PKM. Součet za druh uvedete v daňovém přiznání jen na řádku 38.
>úrok debet v DE mám dát na druh PR - provozní režie a
>chápat jako bankovní poplatek?
Úrok z úvěru - druh UUV.
Pokud Vám banka daní úrok, tak určitě nemáte podnikatelský účet, ale osobní. Do přiznání bych vůbec nedávala.
klasický úrok, když má kladnou hodnotu účtuji, takk jak jste psala a pak daním, ale poprvé jsme se dostali na účtě do mínusu a n výpise bylo uvedeno úrok debet a částka mínusem, tedy jsem to pochopila, že je jedná o daňový výdej - provozní režie
chápu to správně?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
22. 10. 2012 12:38
úrok kredit v DE účtuji na druh DKP
úrok debet v DE mám dát na druh PR - provozní režie a chápat jako bankovní poplatek?
moc děkuji