Re: Pronájem budovy - DPH i účtování
ad 2.) DUZP je dle dne stanoveným ve smlouvě o pronájmu skladu nebo zaplacením. Tím, co nastane dříve.
ad 1.) Dle účtování vy jste asi rozpočtová organizace? Zadejte si dotaz na účtování znovu a napište do nadpisu, že se jedná o účtování v rozpočtové organizaci, jestli tedy odhaduji správně. Nevím, jestli vám zde někdo odpoví. Toto fórum je spíše pro právnické a fyzické osoby.
A s.r.p. je prosím co? Jestli jde o překlep a jste s.r.o., tak účtování pronákmu ID 315/602,343.
To nic, jen mě to totálně zmátlo, hlavně ty vaše účty 374 a 678, a to s.r.p. to už jen dovršilo :-) I když je to vaše vedlejší činnost, tak se nájem účtuje ID 315/602,343. Na účet 602 si dejte analytiku na nájem nebo označením činnosti nebo i jiným rozlišením, které vám umožňuje váš sw, si to odlište od vaší hlavní činnosti, pokud na něco potřebujete v rámci nějakého vašeho sledování rozlišovat hlavní a vedlejší činnost. Hezký a už klidnější den.
všem moc děkuji za rady Orl.
>>s.r.p. je opravdu s.r.o. - ještě jsem vyřizovala
>>nějaké telefony :-)
>To nic, jen mě to totálně zmátlo, hlavně ty vaše účty
>374 a 678, a to s.r.p. to už jen dovršilo :-) I když
>je to vaše vedlejší činnost, tak se nájem účtuje ID
>315/602,343. Na účet 602 si dejte analytiku na nájem nebo
>označením činnosti nebo i jiným rozlišením, které vám
>umožňuje váš sw, si to odlište od vaší hlavní
>činnosti, pokud na něco potřebujete v rámci nějakého vašeho
>sledování rozlišovat hlavní a vedlejší činnost. Hezký a
>už klidnější den.
Co je účet 678?
374? - vy pronajímáte část podniku?
Nebo nemovitost?
Pronájem nemovitosti je osvobozeno, pokud se nedohodli jinak.
Já bych účtovala 311 (315)/602.
/343
Pokud platba přišla dříve, tak bych to dala k datu platby, pokud v měsíci, ke kterému se vztahuje, tak bych to dala k tomu měsíci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 10. 2012 13:17
Pronajímáme sklad na základě smlouvy. Ve smlouvě je uvedeno kdy nám má být urazen nájem - je měsíční a měli by být zaplacený do konce předcházejícího měsíce.
1. Fakturu nevystavuji, jako předpis splátky beru smlouvu. Pohledávku mám v ostatních pohledávkách (účtuji v Pohodě) a daňový doklad vytvořím v interních dokladech. Může to tak být?
A jaké by mělo být účtování - 374/678 ?
2. DPH odvést v měsíci, kdy pohledávka vznikla nebo až když byla zaplacena?
Děkuji