Re: Máte penzijní připojištění?
PP mám již několik let. Letos jsem navýšila částku, okolnosti to dovolují, tak ať nepřijdu o část státní podpory.
Předpokládám, že důchod už dostanu mizerný (a ještě jsem OSVČ, takže se mi načítá vyměřovací základ hodně nízký) - tak se snažím myslet na zadní kolečka.
Na jiné - výnosnější investování nemám znalosti a možná ani odvahu.
Úplný souhlas. Jsem přesně stejný případ. Spoléhám na úspory, z kterých si v důchodu budu kupovat chleba... To nebude, jako dnešní důchodci, kteří pořád křičí a vůbec si neuvědomují, že hodně lidí si nevydělá tolik, kolik mají oni důchod.A živí rodinu. Nic proti nim, ale ty debaty -jak nic nemůžou a na úspory nesáhnou.
Někdy přemýšlím, jak by vypadaly tyto debaty za 20 let za nás, kdy už důchod bude skoro žádný.
také souhlasím, mám PP od 30 let, takže již 12 let, mám založeno i na oba svoje rodiče a založila jsme i synovi - 23 let a přesně tak, zadní kolečka. Nehodlám v důchodu plakat a umřít hlady. Chápu, že spousta lidí odrazuje, protože nemá důvěru. Nevím nevím, ale mám pocit, že pokud se o sebe nepostaráme, budeme z nás v důchodu "žebráci".
Záleží na tom, jestli se chcete spolehnout na to, že se o Vás jednou postará stát a dá Vám důchod ve výši dostačující pro klidné stáří nebo jestli si budete něco spořit navíc. Každý máme jiné finanční možnosti, kam investovat abychom v důchodu neměli problém s penězi. Nechte si to vysvětlit od někoho, komu věříte. Samozřejmě nikdo neví, co bude za 20 - 30 let, ale stát to určitě nebude, kdo se o Vás bude starat v důchodu.
Právě, že vím, že stát se nepostará, proto mám v plánu spořit si nějakým způsobem sama (zatím spořím pouze formou spořícího účtu, občas nějaký termínovaný vklad). Vím, že výhodné investice jsou do nemovitostí, ale na to finance opravdu nemám. Právě, že nemám nikoho komu bych věřila a kdo by se touto problematikou zabýval, proto se ptám tady.
Já sice nejsem odborník, ale myslím si, že je lepší mít takový produkt, kde si budete moci po nějaké době na ty peníze v případě potřeby sáhnout.Toto lze po 15letech, u těch nových pilířů to máte na 40let a jestli z toho něco uvidíte, nevíte. Nemáte to vy mladí jednoduché, vůbec vám nezávidím.My měli jistotu práce, ale vy nemáte vůbec žádnou.Přesto všem přeji pěkný víkend
Podívejte, 300 Kč necháte dneska v obchodě za pár věcí. A v případě penzijka vám k tomu ještě pár korun přidá stát, trošku se to zúročí a až půjdete v 80 letech do důchodu, budete mít něco na přilepšenou. Manželovi v práci přispívá zaměstnavatel již několik let a já dodnes nechápu, že je tam spousta lidí, kteří považuji za zbytečné a penzijko nemají sjednané. Že si neumí spočítat, že za jejich 100 Kč měsíčně (samozřejmě od nového roku až za 300) oni dosatnou od státu 50 a od zaměstnavatele 200.
Jsem účetní a tak jsem chtěla vědět podrobnosti, zam-ci se mne ptali. Podle mého názoru se o naspořené peníze bát nemusíme, fondy mají kontrolu ze tří stran ze státu, ČNB a banky. Zákon je na to taky, ale nikdo nám nezaručí, že nějaký chytrák jednou nezmění zákon nebo nevymysllí něco jiného. Zatím ale jinou možnost jak si spořit na penzi taky nemám a hlavně investování nerozumím. Tohle mi přijde jistější. Založte si smlouvu letos, ať máte "koupené" staré podmínky ( výsluhová penze, jednorázová výplata všech peněz ).
A spořila byste si jakou formou jestli se můžu zeptat? Jak už jsem výše psala, spořím zatím formou spořícího účtu (úrok 2,5%) a občas ten termínovaný vklad. Někde jsem ale četla, že není-li roční zůročení vyšší než 2,5%, tak jako byste z důvodu inflace nespořili nic, takže jsem z toho pochopila, že můj spořící účet funguje pouze jako neztrátové ukládání peněz. Já bych ráda ale ty peníze někde zhodnotila, proto mi přijde těch 33,3 % z mého 300 korunového vkladu výhodné - je tedy pravda, že získání takto naspořených peněz je v nedohlednu. Je to smutný a k vzteku - živím teď nepřizpůsobivé občany a politický hovada a kdo pak pomůže mě, až nebudu moct pracovat - nikdo...
Já dětem na studia spořím se společností Conseq, lze zde investovat již od 500,- měsíčně, vyplatí se to v horizontu více než 10 let. Mám toto "spoření" založeno na základě doporučení fin. poradkyně - vím, že fin. poradce je už skoro jako nadávka, ale tato je moje kamarádka, která dříve pracovala několik let jako účetní v účetní firmě. Stará se o naše finance již několik let a jsem s ní spokojená a věřím ji. Snad to nebude bráno jako reklama, když napíšu, že zastupuje společnost FinCentrum.
No vidíte, další věc, kterou, vzhledem k tomu, že jsem těhotná budu muset začít v nejbližší době řešit, a to spoření pro dítě. Kouknu na to co jste napsala, i když takovouto částku si budem moct dovolit snad až se zase vrátím do práce - z rodičovského příspěvku by to byl asi problém i když manžel vydělává a stará se, ale přeci jen to bude skok, když přijdem teď o mou výplatu a budem investovat do věcí kolem mimča. Zatím asi založím jen nějaký dětský účet, kam budem moct posílat jak budeme mít. I když je pravda, že až se vrátím do práce, tak si chcem vzít hypotéku a jít bydlet do většího, takže zase peníze nebudou, ach jo... No děkuji všem za rady, tipy a zkušenosti a další názory ráda přivítám...
O penzijním připojištění nevím nic, ale jen chci napsat, že gratuluji a můžu říct, že já jsem momentálně na dvouleté RD a skok to byl, ba přímo sešup! Snažím se při RD přivydělat jak se dá, ale poslední dobou, když se dívám kolem sebe, tak si říkám jestli není lepší nechat vše na státu. Některé skupiny obyvatel ČR se mají evidentně líp jak já a to určitě nesedí do noci nad účetnictvím. To byla ironie :-(
Moc děkuji... Také gratuluji, i když už k trošku odrostlejšímu miminku. To já ještě 16 krát do práce a pak na MD :o)
Také jsem přemýšlela o dvouleté variantě, ale nejsem si jistá, že jí ve dvou letech budu za 1. chtít někomu svěřit a za 2. mít případně komu svěřit, takže zatím si RP rozvrhnu do 3 let a podle situace to případně změním (mělo by to jít 1 za čtvrt roku). Budem to muset zvládnout - oproti jiným na tom zase tak špatně nejsme a navíc bydlíme ve vlastním, takže nemusíme nikomu platit nehoráznou částku jako jiní za pronájem. Ale máte pravdu, že tak dobře, jako naše milá menšina se nemáme. Pracuji ve městě a když jdu o pauzu na oběd, tak jsem akorát vytočená - poflakují se po městě, obědvají si u Mcdonald, obléhají místní herny, paráda... A ještě víc jsem vytočená, když jdu pěšky, v hnusným počasí ráno do práce kolem ÚP a oni si tam vezou pr..l autem, případně taxíkem.
Prý už všichni dostanou stejně, a to 220.000 Kč... Nad Vaší variantou jsem také honě uvažovala, ale vzhledem k tomu, že tak na 90% to hlídání nebude (babičky sice v důchodu, ale pracující - 1 pracuje v knihovně, takže jí nic nenutí "užívat si " důchodu a druhá je již sama, důchod 10000 a výdaje s bydlením 8000, takže jí nic jiného nezbývá), tak se pravděpodobně rozhodnu pro tříletou klasiku...
Ano, RP se bere pouze na nejmladší dítě... Takto jsem to původně měla promyšlené, že vezmu na 2 a já si to sama rozvrhnu jakoby na ty tři a hospodařit budu s nižší částkou. Pak jsem si zase řekla, že je to asi zbytečný, když stejně 2 děti hned po sobě neplánuji a výši si můžu změnit (max.tedy vyplácejí měsíčně RP kolem 11 tis.). No taky to ještě doma proberem - za necelý měsíc jdu na MD, tak budu mít čas zjišťovat a přemýšlet, než budu žádat o RP.
Děkuji... No tak ten příspěvek od firmy je určitě hodně motivující, šťastná to žena :o) Bohužel s tím odpočtem na daních to chtějí změnit - limit pro odpočet prý nebude 6000 Kč, ale odečíst prý půjde pouze to, co přesáhne 12000/rok - stát nás tlačí do kouta. Uvidíme jak to bude, i když já bych na odpočet stejně nedosáhla (víc jak 300 Kč bych tam nyní nespořila).
D.V. já bych vám doporučila to neuzavírat.
A to z jednoduchého důvodu. Každá koruna bude v nadcházejícím období pro vás potřebná.
V 28 jste nic nezmeškala, Časem můžete spořit spíše v rámci investic (umožňuje např. i zmiňovaný Conseq - pravidelné úložky) a je to pro vás vhodnější.
Radím klientům poměr úspor tak, aby 1/3 šla na děti,jejich výchovu, potřeby - vrátí se vám to také až časem solidaritou dospělých dětí s vámi :-).
solidaritou dospělých dětí s vámi :-).
I Vám Alen děkuji za Váš čas a doporučení, každopádně jsem teď stejně zmatená jako na začátku - půlka radí ano, druhá půlka ne :o) No ještě to probereme s manželem, zda uzavřeme či nikoliv. To, že teď bude každá koruná dobrá je mi jasné a za jiných okolností bych to určitě odložila, ale rozhodnout se bohužel musíme do konce listopadu.
Jakékoliv rozhodování pod tlakem je špatně. Mj. nové penziní fondy budou mít řadu výhod pro klienty - jako např. různá strategie investování - tudíž i možnost vyššího výnosu, bude to podléhat dědickému řízení ....atd. atd. já osobně si nemyslím, že je dobré ve věku do cca 35-40 let uzavírat starý typ penzijního připojištění.
Proč na to zprostředkovatelé tak tlačí? Z důvodu vlastní provize, která je ted za starý typ smlouvy vyšší, pak to bude regulováno a už si nepřijdou na tyto částky.
Ještě jednou děkuji... Máte pravdu, že i časem bude mít penzijní připojištění své výhody, takže asi bude lepší ho uzavřít případně někdy později, kdy naspořené peníze nebudou tolik v nedohlednu jako teď. Ještě si to necháme projít hlavou, ale pravděpodobně jste mě přesvědčila, že to pro nás není zrovna nejvýhodnější investice...
Rozdíl mezi starým a novým typem PP je docela velký. Osobně bych doporučil si stávající PP založit, ikdyž třeba jen na malou částku. Pokud nebudete mít v budoucnu volné peníze k dispozici, lze ji i "zmrazit".
Nejpodstatnější rozdíl je v tom, že ze stávající smlouvy můžete kdykoliv přejít na novou, zatímco opačně to už nikdy nepůjde. Časem až podle výsledku hospodaření nových fondů (a porovnáním ostatních podmínek) se můžete rozhodnout, zdali přestoupit, či ne.
Pokud jste mladšího věku, pak se PP nevyplatí, zvlášt podle nových smluv. V dlouhodobém horizontu se výnos limitně blíží dosaženému zhodnocení - tj. státní podpora se "rozpustí".
Pokud zaměstnavatel nabízí příspěvek, tak se PP obecně vzato vyplatí (ovšem záleží na jeho výši a případně podmínkách).
Re: Upřesnění pro Jirku Z.
Hm, hezký věk...
Jinak PP Vám asi výhody nepřinese a to ani za novýché podmínek.
Kdysi jsem to počítal a PP mi vyšlo jako přínosné na dobu max. 15 let.
Jsou i jiné instrumenty :stavební spoření, investice do dluhopisů, akcií atd. Ale vždy POUZE za podmínky, že budete rozumět fungování daného produktu
Re: Upřesnění pro Jirku Z.
Tak k tomu věku také záleží na úhlu pohledu - v souvislosti s nejistou budoucností (nejistota zaměstnání, zajištění důchodu apod....) moc ne, ale snažím se tyto skutečnosti moc nepřipouštět a užívat výhod mého věku. Ale ještě jednou děkuji za vyjádření k dotazu a přeji hezký zbytek dne...
Doporučuji Vám uzavřít penzijní připojištění (třetí pilíř) ještě nyní, ale nezapomeňte že je to možné jen do konce listopadu. Platit 300 až 500 Kč. Víc je ve věku pod 50 let trochu nevhodné.
Pro dlouhodobé zajištění důchodu jsou lepší produkty - nejlépe fondy životního cyklu, nebo akciové fondy, ale to chce trochu znalostí nebo dobrého poradce.
Dobrého poradce - který Vám nebude nutit nějaké připitomělé životní pojištění. Jsem poradcem a vím jak to na trhu chodí.
Ale nebojte si čas od času vzít pár korun a na burze nakoupit pár českých akcií - ČEZ, KB, Erste, Telefonika, Philips Moriss, VIG, i Fortuna (neřesti nesou zisk i za krize). Postačí jednou za rok pár tisíc korun. Za 10 000 lze pořídit 2 akcie KB nebo 13 akci ČEZ. Hlavně je dobré jít nakupovat když se všude píše "akcie padají". Ze začátku je trochu otrava chodit do bank pro pár korun dividend, ale za 5 až 10 let malých nákupů to již hodí pěknou dividendu. Hlavně v klidu, neočekávat zázraky.
Dojít na pobočku FIO, tam uzavřít smlouvu na obchodování na RMS (nyní Česká burza myslím). Ovládání je přes internetovou stránku, posílají se peníze na účet u FIO banky, není to těžké. Seznam poboček je na jejich webu. Jen to trvá tak půl hodiny a víc. Musí se tomu člověk trochu věnovat, občas si vygooglovat neznámé pojmy, pracovat s jejich nápovědou. Ale pak je to jednoduché. OK.
To je FIO - obchodník s cennými papíry. Na pobočkách obsluhují obojí. Myslím, že mBanka není obchodník s CP.
Co čtu další příspěvky, tam některé jsou moc chytré. ve věku pod 40 let nemá smysl platit na penzijko příliš mnoho, doporučuji těch 300 až 500. Je vhodné udělat si stávající penzijko a počkat na vývoj. Více detailů spíše přes mail.
Jenom doplním, že obchodníků s CP je samozřejmě více - KB, Brokerjet, Patria, některé další banky a společnosti.
FIO je pro drobného investora asi nejvhodnější - poplatková politika, přístup nejen na RMS, ale i na burzu v Praze a další světové burzy, vše lze přes internet, zároveň plnohodnotná banka pro běžné účty, karty atd.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
26. 10. 2012 10:17
Dobrý den všem,
zvažuji, zda mám využít možnost uzavřít PP do konce listopadu dle starých podmínek - jdete do toho, spoříte si také a kolik? Já uvažuji zatím o těch 300 Kč/měsíc, abych dosáhla na státní příspěvek, ale dost lidí od toho odrazuje, tak já už nevím. Je pravda, že je to dlouhodobá investice a může se stát cokoliv, ale na druhou stranu si říkám, že 100 navíc (+úroky) ke 300 Kč jen tak někde nedostanu... Co myslíte Vy, máte PP uzavřené? Přiznám se, že této problematice moc nerozumím a nedokážu se sama rozhodnout...
Moc děkuji za každý příspěvek