Re: dluhy budoucího manžela
je to jak v hororu, přítel velké dluhy, ale chcete se vzít, v případě smrti, ...ještě jste se nevzali a už přemýšlíte, co bude, až umře-
zásada je, co si kdo přinese domanželství, to je jen jeho, nejde do SJM a nepodléhá exekuci na druhého partnera. Snad by to ve vašem případě vyřešila předmanželská smlouva, úschova všech dokladů na to, co kdo koupil,nevím co ještě poradit.
Pokud si neupravíte SJM, vezme exekutor výlučný majetek manžela a majetek spadající do SJM (i tento majetek je ve 100% vlastnictví dlužníka) - vy v případě budoucího vypořádání po rozvodu můžete uplatnit podíl na majetku v SJM, který byl použit na dluhy manžela.
Domnívám se, že uspějete s vylučovací žalobou, pokud rodině s malými dětmi exekutor sepíše sporák, ledničku nebo pračku. Judikatura je ohledně vyloučených věcí z exekuce u pojmů "dlužník věc nezbytně potřebuje" a "z exekuce je vyloučeno obvyklé vybavení domácnosti" šita vždy na míru konkrétnímu případu a nelze zevšeobecňovat. Přečtěte si komentář k § 322 OSŘ, příp. judikaturu k témuž.
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/osr/cast6h5.aspx
asi to slyšet nebudete chtít,ale já bych si člověka, který má velké dluhy nikdy nevzala. Dnešní doba je zlá, ale a samozřejmě nevím, jak k nim přišel, ale to také není předmětem diskuze, ale prostě mi to připadne velice nezodpovědné.
Já teda moc nechápu, proč spoří místo toho, aby platil dluhy.
Jinak věci nabyté před manželstvím nepatří do společného jmění, takže si schovejte doklady z nákupu všech věcí, musí na nich ale být uvedeno vaše jméno (což např. při nákupu přes eshopy je). Co se týče dědění duhů, tak stačí odmítnout dědictví (samozřejmě tak ale nedostanete to jeho spoření).
Nejsme na Slovensku, kde jsou tyto věci vyjmenované v zákonu o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti jako "nezbytné vybavení domácnosti"
Budete mít sílu, schopnosti a peníze nechat případně tyto věci nechat vyškrtnou ze soupisu nebo na žalobu na vyloučení věci?
Exekutorovi bude jedno, zda jste manželé. Přijdou do bytu a začnou přelepovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
30. 10. 2012 15:11
Dobrý den, mám takový dotaz. Chceme se s přítelem vzít, má velké dluhy (máme spolu dítě). Bydlíme v pronajatém bytě. Auto je napsané na mě.
Dotaz zní, když se vezmeme a náhodou přijdou exekutoři jak ošetřit to aby nám nevzaly auto a nevzaly veškeré zařízení domácnosti, které kupujeme už teď (před svatbou). A v případě jeho smti abych to nemusela zaplatit já nebo popřípadě naše dítě.
Má taky nějaké spoření a částka v případě smti bude vysoká - to exekutoři nemůžou vzít nebo ano? a na darované věci se exekuce a nevztahuje? a asi o daované věci musí být sepsána nějaka darovací smlouva potvrzená notářem?
A taky jsem slyšela že exekutoři nesmí vzít pračku, ledničku a spoák je to pravda?