Re: Prodej pozemku - 1 rok vlastnění
§4 odst. 1 písm b) ZDPZ:
příjmy z prodeje nemovitostí, bytů nebo nebytových prostor neuvedených pod písmenem a), přesáhne-li doba mezi nabytím a prodejem dobu pěti let. V případě, že jde o prodej nemovitostí, bytů nebo nebytových prostor nabytých děděním od zůstavitele, který byl příbuzným v řadě přímé nebo manželem (manželkou), zkracuje se doba pěti let o dobu, po kterou byla nemovitost prokazatelně ve vlastnictví zůstavitele nebo zůstavitelů, pokud nemovitost byla nabývána postupným děděním v řadě přímé nebo manželem (manželkou).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
3. 11. 2012 9:21
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, pořád se nemůžu dočíst správné odpovědi. Pokud v roce 2011 třeba např. já dostanu darem pozemek (pozemky vlastnila dlouhá léta babička a před smrtí nám je darovala) já je teď prodám, což by bylo do 1 roka. Chci se zeptat ohledně osvobození, domnívala jsem se, že pozemek je osvobozen po 5 letém vlastnění, ale v diskuzi jsem se dočetla v jednom příspěvku, že taky záleží na přímé linii, je to tak? Tzn. že kdyby mi pozemek daroval otec ten je v přímé linii tak je příjem z prodeje osvobozen, protože nám to dá dohromady 5 let??? Je to správně? Pokud ano platí to i babička, vnučka? Je to pro mě trochu zmatené :-(