Re: DPH - prosím o radu
Prosím ještě jednou, nějak se v tom zamotávám stále víc.
Já jsem plátce DPH a posílám zboží neplátcům DPH (běžnému zákazníkovi) na Slovensko. Zboží účtuji s DPH, které odvádím. Česká pošta mi poštovné účtuje bez DPH (poštovné osvobozeno dle § 52 zákona o DPH). A Já mám DPH účtovat, myslím tím např. pošta účtuje 100,- Kč, tak mám k této ceně přidat 20% které následně uvedu do přiznání a nebo můžu přeúčtovat pouze tu 100,- také bez DPH? Přece nemůžu tu stovku, kterou zaplatím poště, zákazníkovi ve faktuře rozdělit na 80 a 20% a odevzdat státu? To by byl snad nesmysl. K ceně uvedné českou poštou za doručení balíku si nic nepřidávám.
Děkuji za vysvětlení.
Re: DPH - prosím o radu
Tak pokud prodáváte neplátcům do zemí EU, musíte poštovné klasicky zdanit tak, jako zdaňujete zboží. Tedy 100+20%, není jiná cesta. Máte 100,- ve výdajích a na druhé straně 100,- v příjmech, takže nula......a 20% odvedete státu, ale to Vám zas zaplatí zákazník ne? Pravidlo, že když nic nepřidáte k původnímu poštovnému, že nemusíte zdaňovat, už dávno neplatí.....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
6. 11. 2012 16:35
Občas odesíláme zboží zákazníků do zahraničí Českou poštou. ČP je osvobozena od DPH ... není nám účtováno.
My toto poštovné zákazníkům účtujeme v té samé hodnotě, tudíž nám neovlivňuje v této položce žádné příjmy.
Můžeme také toto poštovné účtovat bez DPH a nebo ho musíme o 20% navýšit a odevzdat státu?
- § 36 odst. 11 uvádí :
(11) Do základu daně se nezahrnuje částka, kterou plátce obdržel od jiné osoby na úhradu částky vynaložené jménem a na účet této jiné osoby. Podmínkou je, že přijatá částka nepřevýší uhrazené částky za jinou osobu a plátce si u plnění uhrazeného za jinou osobu neuplatní nárok na odpočet daně.
Prosím, jak si mám toto vysvětlit? Nerada bych přišla do nějakého maléru, ale také proč platit něco, co by se platit nemuselo.
Moc prosím o vaše názory. Děkuji za pomoc. Jitka