Storna nebo dobropis faktury

• (neregistrovaný)

16. 11. 2012 14:04

Dobrý den, co mám udělat, když jsem za červen až září vystavila zatím na základě ústní dohody /písemná smlouva byla připravena, ale zatím nepodepsána/ faktury za poskytnuté poradenské služby. Nyní se ale odběratel s dodavatelem domluvili na něčem jiném. A to, že tyto poskytnuté služby budou fakturovány z jiné firmy a v trochu odlišné částce a to jednou částkou za již vyfakturované období z první společnosti. Mají na to písemnou smlouvu.
    Mám na původně vystavené faktury udělat dobropis a nechat potvrdit odběratele nebo se musí udělat storno?
    Děkuji
    Majda

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 11. 2012 14:30

Daniela K. (neregistrovaný)

Re: Storna nebo dobropis faktury
      Ve vámi popsaném případu musíte postupovat dle § 43 ZDPH, tzn. vystavit Opravný daňový doklad s původním DUZP a zhotovit na daná období dodatečná daňová přiznání k DPH, abyste dostali od FÚ již odvedenou DPH na výstupu zpět.

• 16. 11. 2012 14:59

herinka (neregistrovaný)

Proč dodatečé daňové přiznání? Žádat vrácení daně můžete nejdřív v tom měsíci, kdy odběratel potvrdí přijetí dobropisu

• 16. 11. 2012 15:09

Daniela K. (neregistrovaný)

pro herinku: Váš postup platí pro Opravný daňový doklad vystavený dle § 42 ZDPH (zrušení, vrácení plnění,...) Ale u dotazu Máji žádné plnění nenastalo - nebyla podepsaná smlouva, faktury byly vystaveny jen tak, plnění bude plnit jiná firma. Proto dodatečné přiznání.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).