Re: Růžové prohlášení
Pokud se týká podpisu Prohlášení, je pro Vás výhodnější podepsat jej u toho zaměstnavatele, kde budete mít nižší příjem, protože by se Vám danilo zálohovou daní. V zaměstnání, kde bude příjem nad 5.000 Kč, by se Vám danilo taktéž zálohovou daní, ovšem bez uplatnění slev.
V konečném důsledku by se Vám ale po podání DP vrátila zaplacená daň zpět. Srážková daň (z příjmu do 5.000 Kč bez podepsaného Prohlášení) je konečná a nikdy ji nedostanete zpět.
Na vrácení soc. a zdrav. pojištění šance není.
Záleží na konkrétních částkách. Jestli máte u obou příjmů nad 5000,- Kč, tak je to jedno, protože se vám to srovná v daňovém přiznání, Pokud tam, kde nebudete mít podepsané prohlášení poplatníka, budete mít méně než 5000,-, tak to bude daň srážková a tu vám nikdo nevrátí, jak vám psala kolegyně.
Jak kdy - pokud máte pravidelný zdanitelný vyšší příjem třeba 10.000 Kč a nahodile nižší příjem např. 2.000 Kč, tak srážkovou daň ze 2.000 ve výši 300 Kč možná oželíte.
Ale pokud máte pravidelný příjem 10.000 Kč a druhý pravidelný příjem 4.500 Kč, pak daň, která se Vám ze 4.500 Kč při nepodepsaném Prohlášení nikdy nevrátí, je 675 Kč - a násobte si to počtem měsíců ...
Pokud byste podepsala Prohlášení pro příjem 4.500 Kč, pak daň bude nula. Současně ale už nemůžete podepsat Prohlášení pro příjem 10.000 Kč, nicméně tak vysoký příjem Vám bude zdaněn zálohovou daní (bez slev), tu daň 1.500 Kč sice odvedete státu, ale při podání DP (budete POVINNA podat DP - v jednom měsíci současně u 2 zaměstnavatelů zálohová daň) a uplatnění jen základní slevy na poplatníka se Vám zaplacená daň vrátí.
Je jen na Vás, zda chtete státu nechávat "drobné částky daně" formou srážkové daně, nebo zda sice měsíčně zaplatíte zálohu na daň, která se Vám ovšem po roce vrátí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
16. 11. 2012 23:05
Dobrý den, jsem studentka VŠ a v roce 2012 jsem pracovala u jednoho zaměstnavatele na DPP, kde jsem i podepsala růžové prohlášení. Nic se mi tedy nedanilo. Od prosince stejného roku začnu pracovat u jiného zaměstnavatele na DPČ. U starého zaměstnavatele zůstanu, na prosinec už však růžové prohlášení podepisovat nebudu (budu tedy odvádět daň). Mohu růžové prohlášení podepsat u nového zaměstnavatele? (V nové práci budu mít více hodin a i větší hodinovou mzdu.) Bude to tedy znamenat, že budu mít ve stejném roce podepsané růžové prohlášení u dvou zaměstnavatelů, nikoli však současně. Dále by mě zajímalo, zda je šance na vrácení soc.zdrav.
Děkuji za odpověď.