DPP a odvody (odměna za více měsíců)

• (neregistrovaný)

19. 11. 2012 7:51

Dobrý den,
    prosím o radu.

V prosinci budu vyplácet odměnu z DPP, která je uzavřena na období leden - prosinec 2012. Na každý měsíc mám doložené výkazy s tím, že odměna bude vyplacena jednorázově na konci roku.

Tato bude činit cca 20 000,- Kč. Jak je to v tomto případě s odvody? V jednotlivých měsících bysme se přes 10 tis. nedostali, takže bysme neodváděli.

Předem děkuji za reakce.
    L.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 11. 2012 8:03

jasná (neregistrovaný)

Re: DPP a odvody (odměna za více měsíců)
      >Dobrý den,
      >prosím o radu.
      >
      >V prosinci budu vyplácet odměnu z DPP, která je
      >uzavřena na období leden - prosinec 2012. Na každý měsíc mám
      >doložené výkazy s tím, že odměna bude vyplacena
      >jednorázově na konci roku.
      >
      >Tato bude činit cca 20 000,- Kč. Jak je to v tomto
      >případě s odvody? V jednotlivých měsících bysme se přes
      >10 tis. nedostali, takže bysme neodváděli.
      >
      >Předem děkuji za reakce.

>L.

Pokud byste vypláceli v jednotlivých měsících a odměna nepřesáhla v měsíci 10 000,-Kč, pak by se odvody nedělaly. Pokud však odměnu vyplatíte najednou a bude nad 10 000,-Kč, pak musíte odvést SP, ZP a udělat přihlášky.

• 19. 11. 2012 12:57

LH (neregistrovaný)

Dobrý den, moc děkuji všem za upřesnění. Takže rozhodnutím, že odměnu za jednotlivé měsíce vyplatíme až na konci roku jsme poškodili zaměstnance i zaměstnavatele :-/ Trošku jsem doufala, že se to bude posuzovat: leden 2 000,- Kč; únor 1 500,-; ... a na konci roku odměna v celkové výši přesahující 10 tis. ale bez odvodů :-) takže mám ponaučení pro příště.
      Ještě jednou děkuji. S pozdravem LH

• 19. 11. 2012 13:30

RenataH (neregistrovaný)

Přesně tak. Ale třeba jste se mohli dohodnout na tom, že výplata odměny bude nadvakrát - na konci roku v měsících listopad a prosinec, vždy po 10 tis.

• 19. 11. 2012 13:34

LH (neregistrovaný)

Asi to tak i dopadne. :-) Děkuji za doporučení. Mějte se moc pěkně. S pozdravem L.

• 19. 11. 2012 8:11

. (neregistrovaný)

Rozhodující je zúčtovaná částka v příslušném měsíci.

Zaměstnance činné na dohody o provedení práce se zúčtovanou odměnou je třeba přihlásit na OSSZ a příslušnou zdravotní pojišťovnu.
      Přihlášení na OSSZ – do konce následujícího měsíce po zúčtování odměny vyšší než 10 000 korun, zaměstnanec zůstává přihlášen až do ukončení dohody o PP bez ohledu na výši odměny zúčtované v dalších obdobích
      Přihlášení na zdravotní pojišťovnu – do 8 dnů po zúčtování odměny vyšší než 10 000 korun, v případě, že je pro následující měsíc plánována odměna nižší, zaměstnanec se ve stejné lhůtě i odhlašuje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).