Re: §49
§ 49 je dohoda, nikoliv výpověď. S dohodou by syn musel souhlasit, aby byla platná. Nebyl ve zkušební době?
Sociální pojištění se platí pouze z příjmu a zdravotní v době nemoci také platit nemusí, ale bylo by dobré u ZP zjistit, jestli tam měl nemoc po skončení pracovního poměru nahlášenou.
Re: §49 Liba
Moc děkuji za odpovědˇ
Syn pracoval od 18.5.2011 na 3 měsíční smlouvy..tak nevím ale podle mě to není zkušební doba...
Ke všemu vlastně ze zdrav.důvodů tuto práci ani vykonávat nemůže.
Byli jsme na OSSZ a tam nám bylo řečeno že firma za něj od 2 měsíce odvody neodváděla...co tedy udělat když za něj neplatili?
Děkuji za odpověď
Moc tomu nerozumím, ale smlouva s ním byla uzavírána vždy na 3 měsíce a prodlužována ? Jestli ano, tak PP mu skončil uplynutím sjednané doby a zaměstnavatel za něj neměl co odvádět, protože PP netrval.
Nepíšete, odkdy měl neschopenku a kdy byl ukončen pracovní poměr. V případě, že měl zkušební dobu, je pravděpodobné, že zaměstnavatel zrušil pracovní poměr po 21 dnech neschopnosti. Jestli ve zkušební době už nebyl, ale jeho pracovní poměr byl na dobu určitou, byl ukončen sjednaným dnem bez ohledu na nemoc.
Postup zaměstnavatele je správný a neměl důvod za něj nic platit.
Už jsem vám psala, že sociální pojištění se platí jen z příjmu a nemusí tedy nikdo nic doplácet. Zdravotní za něj v době nemoci platí stát. Musí ovšem být neschopnost na ZP nahlášená.
tak..teď mám před sebou jeho prac.smlouvu.prac.poměr byl od 05/2011 .Píše se tu:dočasné přidělení na dobu delší než 1 rok k témuž výkonu práce je možné pouze na základě žádosti zaměstnance.
Zkušební doba je určená na 3 měsíce .Vždy po 3 měsících podepisoval prodl.smlouvy..poslední v lednu 2012.Od 26.10.2011 ,prac.neschopen do 31.10.2012
V únoru 2012 dostal výpověď kterou dostal do ruky a podepal 8.11.2012.
Aha, takže se nejedná o výpověď, ale o dohodu. I tento dokument byl ovšem zbytečný, protože pokud byla v lednu smlouva na dobu určitou prodloužena o 3 měsíce, tak stejně PP skončil během nemoci a není co řešit. Na zápočtovém listu (potvrzení o zaměstnání ) je jistě datum, kdy byl pracovní poměr ukončen. Pokud synovi skončila neschopnost, měl by se hlásit na ÚP.
Koukám, že personální agentura má skutečně erudovaného personalistu ...
V té smlouvě je něco velmi podstatného - a to, že se jedná o DOHODU o skončení PP - ačkoli Vy jste ve všech předcházejících příspěvcích psala VÝPOVĚĎ.
Pokud syn podepsal dohodu, má smůlu - dohoda je dvoustranný akt.
Zjistěte si na zdravotní pojišťovně kdy ho zaměstnavatel odhlásil z pojištění, pokud "po třech měsících smlouvy", tak doložte ZP kopii neschopenky nebo potvrzení z OSSZ, ať nezůstane nepojištěný (ale během roku by se ZP asi už ozvala, kdyby neměl plátce pojistného) a pokud je syn bez zaměstnání, ať se přihlásí na ÚP.
To teda ano.A nejlepší bylo že jsem ty lístky nosila já osobně a oni pak tvrdili že žádné nedostali.
Moc děkuji za radu...hned ho tam pošlu oni mají na ozvání čas.
Než by se ozvali bylo by už pozdě.
Pracák zrovna vyřizuje.
Ještě jednou děkuji.
Přeji hezký den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
19. 11. 2012 9:55
Dobrý den
Můj syn byl 1 rok v prac.nesch.nyní jsme se dozvěděli že s ním zaměstnavatel rozvázal prac. poměr par.49 ZP již v druhém měsíci.
Výpověď přebral teprve nyní.Tudíž nastal problém...1.za něj nikdo neodváděl soc. a zrav.dávky a pak jsem se dočetla že syn mohl chtít odstupné.
Můžete mi prosím poradit co má teda udělat..hlavně vůči dluhu na soc. a zdr,¨. pojištění?
Za každou radu předem moc děkuji.