Re: obce a §92
samozřejmně, že obec je plátce, jinak bych se neptala na PDP. Ale obávám se kontroly z FU, zda by mi to nenapadli, že pouze oprava budovy v havarijním stavu by nemala být v režimu ale normálně. Až další fáze stavba bytů by měla být v režimu. Ono bude totiž zatím smlouva o dílo pouze na opravu havarijního stavu a další smlouva bude následovat až později kdy by sa začali stavět byty z budovy. A jedná se mi ještě o sazbu DPH. Neporadíte mi stím prosím? Děkuji mnohokrát.
Problém je v tom, že my jsme s.r.o. pod obcí, zákl.jmění s.r.o. je obce, tzn. že není problém, aby mi dič dali. Ale oni zatím neví, zda to mají posuzovat jako ekonomickou činnost, když byty budou třeba až za 3 roky. Nyní to ekonomická činnost pro ně není, pouze se opravuje havarijní stav budovy. Děkuji vám všem zaodpověd
Řešíme to řeším tak, že při vystavení objednávky nebo sepisování smlouvy na nějaké práce , uvádíme do těchto dokumentů následující znění, podle toho zda se jedná nebo nejedná o ekonomickou činnost obce, to ale musí vědět obec, k čemu jí to slouží.
Objednatel prohlašuje, že opravovaný chodník není používán k ekonomické činnosti a ve smyslu informace GFŘ a MFČR ze dne 9. 11. 2011 nebude pro výše uvedenou dodávku aplikován režim přenesené daňové povinnosti podle § 92a zákona o DPH. Pro účely tohoto plnění tedy jako objednatel neposkytujeme svoje DIČ.
Samozřejmě pokud aplikujete i „pozitivní prohlášení“ – bude tam potom věta „pro účely tohoto plnění tedy jako objednatel poskytujeme svoje DIČ“
Když už pomineme skutečnost, zda obec "použije", či "nepoužije" své DIČ, je třeba rozlišovat, co je ekonomickou a neekonomickou činností.
Neekonomickou činností je dle § 5/3 ZDPH (volně interpretováno) výkon působnosti v oblasti veřejné správy, tj. zejména dle zákonů a vyhlášek. Předpokládám, že oprava nemovisti pro budoucí bydlení není podloženou žádnou (obecní) vyhláškou.
Ekonomická činnost je vymezena v § 5/2 ZDPH. Dost často se zapomíná, že ekonomickou činností je činnost zdaňovaná i osvobozená od daně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
21. 11. 2012 7:27
chtěla bych se zeptat, zda by mi někdo neporadil. Opravujeme starou budovu, kterou zastupitelé schválili jako budoucí byty pro občany. Je možné uplatnit §92 když ekonomická činnost z této budovy bude př. až za 3 roky?děkuji