Nespárované doklady

• (neregistrovaný)

22. 11. 2012 8:21

Dobrý den, přebírám účetnictví po jiném člověku. A mám tu nespárované doklady z loňska (např. neuhrazené faktury). Jelikož si to účtoval u sebe v programu a já mám také svůj, nemůžu přenést loňský rok. Prosím tedy o radu, jak zaúčtovat na začátku roku.
    Vím, že např. u faktur vystavených musím mít na MD 311, ale co dám na DAL, aby se mi to při úhradě sprárovalo???Díky

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 11. 2012 9:58

mmmm (neregistrovaný)

Re: Nespárované doklady
      Nespárované položky asi znamenají, že nebyly vyrovnány, např na ú. 311 jsou nezaplacené faktury.
      Přenést zůstatky z jiného účetnictví dokonce musíte. Jak jste otevřeli zůstatky rozvahových účtů k 1.1.? Museli jste otevřít zůstatky všech rozvahových a případně i podrozvahových účtů-syntetických i analytických, kde jsou všechny nevyrovnané pohledávky a závazky k 31.12. min. roku.

• 22. 11. 2012 10:20

Heavy (neregistrovaný)

Účtuji v programu Ekonom. Tam se poč.stavy zadávají přímo do zvláštní tabulky (jen částky na příslušné strany příslušných účtů). Já ale potřebuji nějak zaevidovat konkrétní faktury s konkrétními VS, aby se mi to při úhradě spárovalo. Chtěla bych to dát buď do faktur nebo do interního deníku, ale nevím jaký protiúčet dát (např. proti 311).

• 22. 11. 2012 11:28

jinka (neregistrovaný)

Běžný postup, který by měl umět i Váš SW:
      Založte si "loňský rok", kde si proúčtujete (zavedete do knihy faktur) všechny počátky. Protiúčet jakýkoliv a po spuštění uzávěrky by mělo být vše nachystáno na účtování va Vašem roce.

• 22. 11. 2012 11:35

Daniela K. (neregistrovaný)

A nemůžete si tyto neuhrazené faktury k 31.12.2011 zadat do svého programu ještě do faktur roku 2011? Neúčtovat o nich a v r. 2012 při jejich úhradě je spárovat. V PZ je máte souhrnně na účtě MD 311 a teď po jednotlivých částkách je budete při úhradě odúčtovávat z pokladny nebo banky 211,221/311. Takže KZ vám bude v účetnictví i v saldokontu souhlasit.

• 22. 11. 2012 12:04

273 (neregistrovaný)

zaúčtujte do 2011 udělejte roční převod a vše bude OK.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).