Re: Nespárované doklady
Nespárované položky asi znamenají, že nebyly vyrovnány, např na ú. 311 jsou nezaplacené faktury.
Přenést zůstatky z jiného účetnictví dokonce musíte. Jak jste otevřeli zůstatky rozvahových účtů k 1.1.? Museli jste otevřít zůstatky všech rozvahových a případně i podrozvahových účtů-syntetických i analytických, kde jsou všechny nevyrovnané pohledávky a závazky k 31.12. min. roku.
Účtuji v programu Ekonom. Tam se poč.stavy zadávají přímo do zvláštní tabulky (jen částky na příslušné strany příslušných účtů). Já ale potřebuji nějak zaevidovat konkrétní faktury s konkrétními VS, aby se mi to při úhradě spárovalo. Chtěla bych to dát buď do faktur nebo do interního deníku, ale nevím jaký protiúčet dát (např. proti 311).
Běžný postup, který by měl umět i Váš SW:
Založte si "loňský rok", kde si proúčtujete (zavedete do knihy faktur) všechny počátky. Protiúčet jakýkoliv a po spuštění uzávěrky by mělo být vše nachystáno na účtování va Vašem roce.
A nemůžete si tyto neuhrazené faktury k 31.12.2011 zadat do svého programu ještě do faktur roku 2011? Neúčtovat o nich a v r. 2012 při jejich úhradě je spárovat. V PZ je máte souhrnně na účtě MD 311 a teď po jednotlivých částkách je budete při úhradě odúčtovávat z pokladny nebo banky 211,221/311. Takže KZ vám bude v účetnictví i v saldokontu souhlasit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
22. 11. 2012 8:21
Dobrý den, přebírám účetnictví po jiném člověku. A mám tu nespárované doklady z loňska (např. neuhrazené faktury). Jelikož si to účtoval u sebe v programu a já mám také svůj, nemůžu přenést loňský rok. Prosím tedy o radu, jak zaúčtovat na začátku roku.
Vím, že např. u faktur vystavených musím mít na MD 311, ale co dám na DAL, aby se mi to při úhradě sprárovalo???Díky