Re: Mzdy-začátečník
i když máte jen 5 zam-ců, tak musíte znát spousty zákonů
jenom zadat do programu "něco" a ono něco vyleze a Vy nebudete vědět co - to je špatně
opravdu neznáte žádnou MÚ v okolí, která by se Vám na to alespoň ze začátku podívala?
a to buďte ráda, že nemáte exekuce apod., zam-ce, kteří Vám přichází/odchází (např. kvůli nároku na dovolenou), nemocné zam-ce, na ošetřovačce, zam-ce, kteří mají děti s různými partnery (spol. dom.) apod. Je toho strašně moc, co musíte znát (např. zaruč. mzda, příplatky, krác. dovolené, nárok na dovol. apod.) a je nejlepší, když zadáváte, abyste se někoho ze začátku ptala, proč to tak je a ne jinak.
tento postup,zadávat jen čísla, bych ani nechtěla.., dříve jsem dělala mzdy tak 8let nazpět ,tak všeobecný přehled mám a určitě se můžu zeptat paní ,která mi to předá a samozřejmě budu procházet a zafixovávat si její předešlý postup při výpočtu mezd a sledovat změny.. mzdové účetní obdivuji,jak jste Vy.. není to nic snadného a pořád sledovat změny a změny.. jen bychdopředu ráda měla papírově publikaci,kde si vše můžu nastudovat...děkuju Jana
z původního dotazu jsem pochopila, že jste úplný začátečník, proto má odpověď taková, jakou jsem napsala
pokud ale máte již tolik let praxe, tak už nějakou praxi máte
i když se mi zdá, že člověk, který zpracovává mzdy nebo účetnictví je "začátečníkem" vlastně pořád, protože zákony se mění jak na běžícím pásu
přeji Vám hodně úspěchů a Abeceda MÚ doporučuji také (je každý rok novelizovaná)
Doporučovala bych Vám koupit si aspoň nějakou publikaci,např. od ANAGU - Mzdová účetní od A-Z. Pak zkuste různé diskuse na netu, apod. Držím Vám pěsti, ale nebude to jednoduché. vč. všech zákonů a předpisů, měla byste mít také po ruce Zákoník práce, kterým se musíte řídit, popř. Kolektivní smlouvu - pokud firma má odbory.
pokud nemá o mzdách vůbec ponětí a nemá nikoho, kdo by ji ze začátku kontroloval, tak je šílenec a zam-tel hazardér
to zavání průšvihem, protože se musí kontrolovat tolik věcí najednou, že to prostě jenom z knih nepochytá - je potřeba alespoň ze začátku mít někoho k sobě, kdo jí navede a příp. překontroluje
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
22. 11. 2012 14:21
Dobrý den,
prosím o doporučení publikace, www stránky nebo příručky pro vystavení mezd (hlavní pravidla, postupy, zásady). Mzdová agenda mi bude předána k 31.12.2012, firma používá POHODA. Děkuju Jana