Re: práce přesčas
Vy jste si přečel odstavec 3, ale ten by se vás týkal, pokud byste měl nařízených více než 150 hodin přesčas. Pokud jste neměl nařízených ještě 150 hod. přesčas, pak se na vás vztahuje § 93 odst. 2.
2) Práci přesčas může zaměstnavatel zaměstnanci nařídit jen z vážných provozních důvodů, a to i na dobu nepřetržitého odpočinku mezi dvěma směnami, popřípadě za podmínek uvedených v § 91 odst. 2 až 4 i na dny pracovního klidu. Nařízená práce přesčas nesmí u zaměstnance činit více než 8 hodin v jednotlivých týdnech a 150 hodin v kalendářním roce.
Naléhavé provozní důvody si zaměstnavatel vždy dokáže obhájit, takže pěkně do práce, alespoň vyděláte na vánoce nějaké penízky.
Re: práce přesčas
Ano, dostatete zaplacené tak, jak píšete, pokud se nedohodnete na čerpání náhradního volna.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
23. 11. 2012 7:56
Může mi zaměstnavatel nařídit jít na přesčas nebo v sobotu. Když nebudu souhlasit může mě nějak za to postihnout , např. udělat zápis , že jsem neuposlechla. V § 93 je po dohodě a když nesouhlasím , tak jsme se vlastně nedohodli.