Re: Divná pracovní neschopnost
Jelikož lékař zasílá nem. lístek i na OSSZ, tak by vám tam mohli poskytnout informaci.
Dnes mám špatnou náladu, tak si zase zanadávám, co si ti lidé myslí, že mzdovka se bude točit jenom kolem nich a oni budou na své povinnosti (odevzdat neprodleně nem. lístek zaměstnavateli) kašlat? Ach, jó.
Co se mně týká, rovnou bych mu naliskala, ale to tak nějak dost dobře nejde :-) Jdu volat na OSSZ.
Není těžké napsat neomluvenou absenci, spočítat takto výplatu, odvést z neomluv. absence ZP a po výplatě donese nem. lístek a mzdovka bude vše předělávat, posílat opravný přehled.....
Bohužel zákon nestanoví do jaké doby musí zaměstnanec odevzdat nem. lístek, píše se neprodleně - což je co? Jedině stanovit ve vnitřních předpisech.
Takže na OSSZ samozřejmě žádnou neschopnost hlášenou lékařem neevidují, naposled měl v červenci OČR, o kterém víme, a od té doby nic. Volala jsem mu, kdy tedy tu neschopenku přinese, opět se vykrucoval, tak jsem řekla, že vím, že lže a nemocný nebyl. Začal mi vykládat, že mu lékařka neschopenku potom zrušila a dala mu jen lístek, že byl doprovodit manželku k lékaři. Proč tedy mluvil o neschopence celý týden? To nevidí, co je na papíru napsáno? Bože, víc takových lidí, a trefí mě šlak...
Jenže mně přijde, že je tak, s prominutím, blbý, že ani neví, co ty důsledky znamenají. Nechala bych ho být a dala mu do prezence týden absence, ale chtěla jsem se vyhnout tomu, abych musela třeba za dva měsíce, až se uráčí, všechno opravovat a dopočítávat, proto jsem se po tom tak pídila. Teď jsem mu řekla, že to oznámím vedení, to mu tu absenci určitě dá do výkazu práce, kdo ví, jestli ho nevyhodí, a žehlení problému že je na něm. Pro jednou bych tu lež nějak přešla, ale toto už bylo poněkolikáté a už mě s tím štve, akorát z nás dělá blbce. Fuj, to jsem se zase rozčílila...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
23. 11. 2012 9:10
Dobrý den,
prosím o radu, jak se zachovat v tomto případě:
Zaměstnanec nám tvrdí, že měl minulý týden od úterka do pátku neschopenku. Doklad však nepřinesl a nemůžeme jej z něho dostat. Vymlouvá se, že zapomněl, že to přinese zítra, pak zase zítra, pak odjede na práci do Čech a vůbec se neozývá... Když jsem se ho ptala na lékařku, která neschopenku vystavila, že bych si zažádala o kopii, tak řekl, že zapomněl, jak se dotyčná jmenuje. Tak jsme se ptali s kolegou, jestli tu neschop. opravdu měl, jestli náhodou nelže, ale prý mluví pravdu. Dá se nějak zjistit např. na OSSZ, jestli nás netahá na vařené nudli?
Díky.