Re: Uplatnění nezdanitelné částky 2x v m
===
To si nemyslím, že by bylo takhle správně, vždyť na Potvrzení, které jí vystavím bude mít skutečně sražená záloha na daň z příjmů = 0,- Kč, správně mělo být 510,- Kč. Za říjen 2012 je to již správně, tady mělo být zvýhodnění uplatněno = daň = 0 Kč. Děkuji.
Na potvrzení o zdanitelných příjmech budou mzdy, které jste vyplatili za rok 2012, sražené zdravotní a sociální pojištění, sražené zálohy na daň (ve vašem případě 0), případně vyplacené bonusy na děti. Nový zaměstnavatel vše zahrne do ročního zúčtování, včetně svých vyplacených mezd, sražených záloh na mzdy a vyplacených bonusů a vyjde mu celková daňová povinnost (po odečtení sražených záloh), kterou zaměstnanci srazí v příští mzdě nebo přeplatek záloh na mzdy a ten mu vyplatí ve mzdě. Takhle to chápu já, doufám, že je to tak správně.
Také si nemyslím, že by to bylo správně, ale také mě teď v této chvíli nenapadá jiné řešení. Správně byste jí měla přepočítat tu záříjovou odměnu a strhnout daň, ale pokud u vás už skončila, nevím, jak jí chcete donutit, aby vám daň vrátila. V podstatě záleží na jejích příjmech, resp. uplatnění celé slevy na dani v průběhu roku, pokud bude žádat o provedení RZD, vy jí na potvrzení o zdanitelných příjmech vyplníte, že zaplacená daň byla 0. Pokud v prlůběhu roku nějakou dobu neměla zaměstnavatele, pak vámi uplatněná sleva nebude tak velkou chybou - stejně by se jí tato daň v RZD vrátila. Pokud ale uplatnila celou slevu na dani i bez té vaší slevy, pak jí může vzniknout povinnost tuto daň vrátit, což ale v RZD nejde, daň se nevrací. A pokud nebude povinna podat DP, pak bude mít stále nedoplatek na dani.
===
Děkuji Vám moc oběma za odpovědi. Prosím ještě, to samé se mi stalo ještě u jedné zaměstnankyně, která však je v naší firmě stále zaměstnaná. Jak mám u ní napravit ? Obě tehdy nastoupily ve stejný den od stejné předchozí firmy. Moc děkuji.
>>>>>Prosím, jak mám napravit, když jsem omylem ve mzdách
za 9/2012 uplatnila nezdanitelnou částku
zaměstnankyni,
která byla do 16.9.2012 zaměstnaná v jiné firmě a u
nás byla od 17.9.2012 na DPČ a tuto ukončila
31.10.2012
? Daň jí vyšla nulová. Musí si ona sama podat daňové
přiznání ? Děkuji za odpovědi.
Vystavíte jí potvrzení o sražených zálohách na mzdy
za
rok 2012, ona ho předá zaměstnavateli a ten jí
sraženou zálohu zohlední v únorovém vyúčtování mezd.
To si nemyslím, že by bylo takhle správně, vždyť na
Potvrzení, které jí vystavím bude mít skutečně
sražená
záloha na daň z příjmů = 0,- Kč, správně mělo být
510,-
Kč. Za říjen 2012 je to již správně, tady mělo být
zvýhodnění uplatněno = daň = 0 Kč. Děkuji.
Také si nemyslím, že by to bylo správně, ale také mě
teď v této chvíli nenapadá jiné řešení. Správně
byste
jí měla přepočítat tu záříjovou odměnu a strhnout
daň,
ale pokud u vás už skončila, nevím, jak jí chcete
donutit, aby vám daň vrátila. V podstatě záleží na
jejích
příjmech, resp. uplatnění celé slevy na dani v
průběhu
roku, pokud bude žádat o provedení RZD, vy jí na
potvrzení o zdanitelných příjmech vyplníte, že
zaplacená
daň byla 0. Pokud v prlůběhu roku nějakou dobu neměla
zaměstnavatele, pak vámi uplatněná sleva nebude tak
velkou chybou - stejně by se jí tato daň v RZD
vrátila.
Pokud ale uplatnila celou slevu na dani i bez té vaší
slevy, pak jí může vzniknout povinnost tuto daň
vrátit,
což ale v RZD nejde, daň se nevrací. A pokud nebude
povinna podat DP, pak bude mít stále nedoplatek na
dani.
>Děkuji Vám moc oběma za odpovědi. Prosím ještě, to
>samé se mi stalo ještě u jedné zaměstnankyně, která však
>je v naší firmě stále zaměstnaná. Jak mám u ní
>napravit ? Obě tehdy nastoupily ve stejný den od stejné
>předchozí firmy. Moc děkuji.
Já bych jim oběma přepočítala mzdu a daň od nich vyinkasovala. Zdá se mi to nejsprávnější.
Zaměstnance, který již není u firmy zaměstnaný, se to už týkat nebude. Nemáte mu z čeho srazit. Zaměstnavatel ho nemůže "vyinkasovat", to ZDP neumožňuje. Jen umožňuje dodatečné sražení.
Také je možné, že bývalá zaměstnankyně nebude chtít ani udělat roční vyúčtování u dalšího zaměstnavatele.
Náhrada za chybu jde za mzdovou účetní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
26. 11. 2012 9:56
Prosím, jak mám napravit, když jsem omylem ve mzdách za 9/2012 uplatnila nezdanitelnou částku zaměstnankyni, která byla do 16.9.2012 zaměstnaná v jiné firmě a u nás byla od 17.9.2012 na DPČ a tuto ukončila 31.10.2012 ? Daň jí vyšla nulová. Musí si ona sama podat daňové přiznání ? Děkuji za odpovědi.