Re: nástup na rodičovskou dovolenou
Mateřská dovolená se pro účely dovolené počítá jako odpracovaná doba, takže ano, za r.2012 vám vznikl nárok na dovolenou. Pokud zaměstnavatel požádáte o její čerpání bezprostředně po mateřské dovolené, budete ji čerpat od 29.11., nepokrácenou, pokud byste z-tele nepožádala, budete ji čerpat až po rodičovské d. pokrácenou o 1/12 (pokrácenou o nemoc a RD v délce více než 100 prac.dnů v r.2012). Na ÚP vám nepřiznali rodičovskou dovolenou,ale rodičovský příspěvek, až od prosince, to je v pořádku. Vaše PPM je zřejmě v listoapdu vyšší než rodič.příspěvek. Dluh žádný nevznikne.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
26. 11. 2012 14:26
Prosím poraďte, 28.11. mi končí mateřská dovolená, kterou jsem nastoupila 17.5.2012. Do 26.2.2012 jsem byla rodičovské dovolené do věku 3 let staršího dítěte. Poté jsem byla až do nástupu na další mateřskou v pracovní neschopnosti a pobírala jsem nemocenskou. Mám za rok 2012 nárok na dovolenou? A dále: na úřadu práce mi rodičovskou přiznali až od 1.12.2012 nikoli od 29.11. Jsem tak dva dny (29. a 30.11.) doma "zadarmo". Nevznikne mi dluh na sociálním a zdravotním pojištění? Budou se mi tyto dva dny počítat do náhradní doby pro důchod? Je to vůbec správně provedené? Prosím o radu a děkuji za ni. Jarka