OSVČ a důchod

• (neregistrovaný)

3. 12. 2012 14:02

Mám v úmyslu začít podnikat jako FO , zdá se , že budu mít minimální danové základy-zem. činnost či dokonce ztrátu, Můžete mi prosím modelovat jaká by byla výše důchodu v případě, že bych platil pouze základní-povinné minimální soc. a zdrav. pojištění. Či co je pro mě nejvýhodnější z hlediska výše důchodu-mám ještě 14 let do důchodu-bohužel práci na HPP nemohu sehnat tak jsem se rozhodl si dobu do odpracovaných let na důchod odpracovat jako OSVČ. Poradte.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 12. 2012 18:22

inzinyrka (neregistrovaný)

Re: OSVČ a důchod
      Způsob výpočtu důchodu je podstatně složitější, než si myslíte. Hraje v něm roli veškerá pojištěná doba od ukončené povinné školní docházky, náhradní doby pojištění a výdělky 30 let pozpátku od nároku na důchod. Na Váš dotaz nelze smysluplně odpovědět. Důchod se neodvíjí jenom od vyměřovacích základů OSVČ 14 let před důchodem.

• 3. 12. 2012 18:38

Jareek (neregistrovaný)

>>To je mi jasné, že je to složitý výpočet. Mě ale zajímá pouze když budu jako OSVČ např. ve ztrátě. Kolik musím platit a jestli vyměřovací základ-má vliv na výši důchodu.

• 3. 12. 2012 20:05

Líba (neregistrovaný)

Zkuste se podívat na stránky ČSSZ, třeba tam něco najdete.

Např.:
      http://www.cssz.cz/cz/o-cssz/informace/nejcastejsi-dotazy/nejcastejsi-dotazy-osvc.htm#18

• 3. 12. 2012 20:18

inzinyrka (neregistrovaný)

I když byste byl jako OSVČ ve ztrátě, musel byste platit aspoň minimální výši důchodového pojistného. Z výše pojistného se odvodí vyměřovací základ pro důchod. V roce 2012 je minimální výše zálohy na pojistné 1.836 Kč a z toho vyplývá, že "fiktivní" vyměřovací základ je 6.287,- Kč. Jak měsíční vyměřovací základ pro důchod tedy nic moc.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).