Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
3. 12. 2012 21:10
dobrý den, zkoušela jsem několikrát sem napsat, ale z nějakého důvodu mi se to vymaže a nevím proč. Prosím ještě jednou o rady na následující otázky.
1. ztrátu si podle parag.34 odst. 1 můžu odečíst i za rok 2007 nebo až od roku 2008, když dělám HV za rok 2012? A můžu si odečíst jen jeden rok, ten nejstarší možný nebo můžu i více a je nějaký limit kolik si můžu odečíst nejvíce v jednom roce?
2. dary podle parag. 20odst. 8, si můžu odečíst dary – vysoké škole, obci na kulturu? Za předpokladu, že splním min. 2tis a max. 5%ze základu daně?
3.Společnost zaměstnává 1 zaměstnance se zdravotním postižením na poloviční úvazek a 2 zaměstnance s těžším zdravotním postižením na poloviční úvazek. Toho zaměstnance se zdravotním postižením můžu odečíst 18tis, takže když je na poloviční úvazek na 9tis? A odečtu to od základu daně a u toho s těžkým postižením 60tis?
4. náklady na vstupní prohlídky nových zaměstnanců 2 000 Kč jsou daňově uznatelné náklady?
5. účetní odpisy se odečítají?
6. firma zapomněla dát jednu fakturu v částce 80 000 Kč do výnosů., s tím se prosím vám něco dělá?
7. Společnost obdržela dividendy z tuzemska. Dividendy ve výši 20 000 Kč (brutto hodnota) byly zdaněny u zdroje. Prosím kdo mi poradí, s tím se nevím vůbec rady.
8.Společnost uhradila za deset zaměstnanců pojistné na soukromé životní pojištění ve výši 250 000 Kč. Příspěvky na soukromé životní pojištění jsou sjednány v kolektivní smlouvě. To se dávám na účet 525 a tedy nedaňově?
děkuji moc