Re: uznatelný/neuznatelny náklad osvč
Ptám se protoze mi bylo recceno ze danove uznatelny neni naklad mzda DPP do 5tis Kč... a ze pokud budu zamestnavat na HPP tak tim padem si muzu uplatnit i moji ZP+SP co platim za sebe jako naklad uznatelny
pokud bych nemela zamestnance tak samozrejme to nejde...ale jelikoz mam zamestnance tak muzu i ja svoji ZP+SP uplatnit jako danovy naklad....
Re: uznatelný/neuznatelny náklad osvč
To jste popletla. Daňově uznatelný je odvod ZP a SP, který zaměstnavatel platí ze mzdy svého zaměstnance (9% ZP a 25% SP z hrubé mzdy). To, co platíte sama za sebe jako OSVČ už několik let daňově uznatelné není.
Hranice odměny 5000,- znamená, že při nepodepsaném prohlášení poplatníka se do 5000,- odvádí daň srážková a nad 5000,- daň zálohová. V DE je daňově uznatelným nákladem jak čistá odměna, kterou zaměstnanci vyplatíte, tak daň z jeho příjmu, kterou odešlete na FÚ. Je jedno, jestli se jedná o srážkovou nebo zálohovou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
4. 12. 2012 10:42
Dobrý den,
v červnu/2012 jsem zamestnala holku na HPP po 3 dnech onemocnela pak v listopadu porodila...rizikove tehotenstvi.
ZP+SP jsem odvedla.
Jsem OSVČ. chci se zeptat zda bude tedy uznatelny danovy naklad odvod zp+sp + vyplaceni mzdy a dále zda odvody za me jako osvč muzu take uplatnit jako danovy naklad jelikož jsem zamestnavala holku hoc i jenom 3 dny?
DALSI dotaz zni ze zamestnanavat i holky na DPP do 5000,- Kč odvadim srazkovou dan, muzu si uplatnit jako danovy naklad i 4250kc jako mzdu?