Re: Přestávka - úvazek 4 hod. denně
Podle mě stravenky s přestávkou nesouvisí.
Přestávka na oddych musí být poskytnutá nejpozději po 6ti hodinách práce, takže jestli ji zaměstnavatel nenařídil třeba po 3 hodinách, ale až po 6ti, tak tento člověk odpracuje své 4 hodiny a jde domů. Přestávku nemá.
Ale stravenky nejsou nárokové, záleží na tom, jaká pravidla pro poskytování zaměstnavatel určil. Může určit, že zaměstnanci , kteří neodpracují např. 8 hod. nárok mít nebudou , nebo nařídit čerpat přestávku např. po 3 hodinách práce. Záleží jen na něm, jaká nastaví pravidla.
Ale není to povinné. Jak jsem psala - stravenky a přestávka spolu nesouvisí. Zaměstnavatel může přispívat stravenkami a přitom ten člověk vůbec nemusí mít přestávku, jestliže nepracuje déle než 6 hodin. Takže v uvedeném případě může dát stravenku a přestávka čerpaná být nemusí, jestliže její čerpání v průběhu těch 4 hodin zaměstnavatel neurčil.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
4. 12. 2012 15:13
Jak vykazovat přestávku v práci při polovičním úvazku? Není vykazováno, já myslím, že to není v pořádku, protože jsou poskytovány stravenky na obědy. Poradíte?