Re: Pohledávky
Teď jsem se dočetla, že neuhrazené pohledávky se dodaňují až když firma končí nebo přerušuje podnikání, nebo pokud přechází z daňové evidence na účetnictví nebo když firma přejde na paušální výdaje. Základ daně by se ale neměl zvýšit o tyto dvě pohledávky, které mám uvedené výše.Pochopila jsem správně?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
9. 1. 2013 8:18
Dobrý den,
ve firmě máme neuhrazené pohledávky. Vymáhání pohledávek se řeší přes právníka. Letos ale byly zrušeny exekuce na dva dlužníky.
1) Exekuce se zastavila z důvodu žádného postižitelného majetku a zániku povinné společnosti dne 9.3.2011. Tuto zprávu jsme dostali od právníka 5.6.2012 a návrh na zastavení exekuce došel dne 21.6.2012. Tato pohledávka je z roku 2006.
2) Exekuce se zastavila z důvodu žádného postižitelného majetku, ze dne 20.11.2012. Tato pohledávka je z roku 2007.
Chci se zeptat, jak vyřadit tyto pohledávky z evidence? Firma vede daňovou evidenci. Dočetla jsem se, že když firma chce vyřadit tyto pohledávky, tak je dává v daňovém přiznání do tabulky E jako příjem zvyšující základ daně o neuhrazené pohledávky. Našla jsem ale § 24 odst.2 písm. y) a tam jsem pochopila, že pokud byla zastavená exekuce, tak se o tyto pohledávky nezvyšuje základ daně. Pochopila jsem správně, prosím? Jak tyto pohledávky teda mám vyřadit a kam je uvést?
A ještě se chci zeptat, zda je možné z těchto pohledávek vymoct zpět zaplacené DPH. Myslím si, že vymoct DPH není možné, že je tam lhůta 3 roky a ta už je pryč.Ale jistá si nejsem, poradíte??