Re: Okamžité zrušení PP zaměstnavatelem
Ano je to tak. Dostala jsem dvě upozornění na porušení povinností vyplývajících z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci. Teď jsem zjistila, že si již za mě hledají náhradu. Až si někoho najdou, tak mi pravděpodobně dají paragraf 55. Jak se můžu bránit? Moc děkuju
§ 55 lze použít v případě, že zam-nec porušil povinnosti ZVLÁŠŤ HRUBÝM ZPŮSOBEM.Zda jde o takové porušení, rozhoduje zam-tel a ten pak vydá rozhodnutí. Pokud s tím nesouhlasíte,musíte ihned po obdržení rozhodnutí zam-tele o ok. zrušení PP postupovat dle § 69 ZP- písemně sdělte zam-teli, že trváte na tom, aby vás dále zaměstnával a počkejte na jeho reakci.Pokud bude na svém rozhodnutí trvat, máte možnost podat žalobu k soudu dle § 72 ZP- ale nejdéle do dvou měsíců ode dne, kdy měl PP skončit. Musíte si najmout advokáta a jít s tím prostě k soudu a vyčkat rozhodnutí soudu. V takovýchto přoípadech je poměrně vysoká ochrana práv zam-ce, takže pokud jste se nedopustila nějakého zvl. hrubého porušení, máte šanci na úspěch.Předchozí upozornění nemají na ne-platnost rozhodnutí vliv, je to jen podpůrný materiál pro rozhodnutí zam-tele a prokazování vašeho porušení povinností.
Problém je, že jsem si prostě nesedli. A oni to řeší tak, že mi dávají napomenutí za cokoliv, jen aby měli papír v ruce. Nejedná se o závažné chyby. Když dám sama výpověď mi asi nepomůže, že? Pokud mi dají tento paragraf, tak budu na ÚP bez podpory a soud se potáhne..
>
>Problém je, že jsem si prostě nesedli. A oni to řeší
>tak, že mi dávají napomenutí za cokoliv, jen aby měli
>papír v ruce.
Pís. upozornění je nutné k výpovědi, pro § 55 není třeba, takže to nerozhoduje, důležité je, jaký důvod zam-tel do ok. zrušení uvede a jak si to u soudu obhájí.
Nejedná se o závažné chyby. Když dám sama
>výpověď mi asi nepomůže, že? Pokud mi dají tento
>paragraf, tak budu na ÚP bez podpory a soud se potáhne..
pokud to nechcete snášet, navrhněte ukončení PP dohodou, vyberte si nějaký vážný důvod dle zák. o zaměstnanosti, aby byl uveden v dohodě a nebyla krácena podpora a běžte pryč, nevím, co jiného poradit.
Díky moc za radu
>
>>
>>Problém je, že jsem si prostě nesedli. A oni to řeší
>>tak, že mi dávají napomenutí za cokoliv, jen aby měli
>>papír v ruce.
>
>Pís. upozornění je nutné k výpovědi, pro § 55 není
>třeba, takže to nerozhoduje, důležité je, jaký důvod
>zam-tel do ok. zrušení uvede a jak si to u soudu obhájí.
>
> Nejedná se o závažné chyby. Když dám sama
>>výpověď mi asi nepomůže, že? Pokud mi dají tento
>>paragraf, tak budu na ÚP bez podpory a soud se
>>potáhne..
>
>pokud to nechcete snášet, navrhněte ukončení PP
>dohodou, vyberte si nějaký vážný důvod dle zák. o
>zaměstnanosti, aby byl uveden v dohodě a nebyla krácena podpora
>a běžte pryč, nevím, co jiného poradit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
10. 1. 2013 22:16
Je platné, pokud je v pracovní smlouvě uvedeno, že zaměstnavatel může okamžitě zrušit PP pro nedbalostní jednání při plnění úkolů zaměstnavatele potvrzené prostřednictvím doporučeného dopisu? Moc děkuji za případné odpovědi