Re: pracovní úraz
Dobrý podvečer,
jedna velmi důležitá rada do budoucna - to, že lékař na neschopence zaškrtne okénko "úraz v zaměstnání", nemá rovnítko Pracovní úraz. To je jenom pro evidenci lékaře. Zda se jedná nebo nejedná o Pracovní úraz, rozhoduje vždy a jenom zaměstnavatel. Nikdo jiný.
Vy tedy v tomto případě, jako účetní, nepočítáte nic kolem pracovního úrazu. Byla to prostě jenom "obyčejná" pracovní neschopnost a jako takové jí náleží jen příslušná % mzdy. Více ne.
S pozdravem Zdeněk
Pane Zdeňku, moc děkuji za objasnění.Na dotaz u jiné mzdové účetní se mi dostalo odpovědi, že lékař v tomto případě hlásí tuto skutečnost na OSSZ a když se nepostupuje jako při pracovním úraze, tak jsou tam postihy a že jediné řešení je, zaslat na sociálku dohodu mezi zaměstanance a zaměstnavatelem, že se o pracovní úraz nejedná. Nezdálo se mi to a tak pátrám dál, protože potřebuji mzdy dokončit. Je to "mazec" v tomto případě, ponevadž se jedná stejně o neplacenou náhradu.
Jinak strašně moc děkuji
Postupujete stejně, jako by se nejednalo o prac. úraz. To, že je na nemoc. lístku zaškrtnutý prac. úraz ještě neznamená, že se skutečně o prac. úraz jedná. Pro vás by byl směrodatný záznam o pracovním úraze, který by byl sepsán se zaměstnancem u zaměstnavatele, což zřejmě nebyl.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
12. 1. 2013 17:35
Mám prosbu o radu, jak postupovat v případě, kdy zaměstnanec u lékaře na jeho dotaz kde si úraz udělat, odpověděl v práci a lékař tudíž na neschopnence zaškrtl pracovní úraz,Neschopenka je na datu. 13.-.17.12.2012. Zaměstnavatel se zaměstnancem se dohodli, že jako prac. úraz tuto skutečnost nebudou akceptovat.
Já jako mzd účetní prosím o radu, jak v tomto případě postupovat.
Mockrát děkuji, potřebuji dodělat mzdy a až já zjistila tuto skutečnost na neschopence