Re: DPH u provize ze stravenek
Právě jsem chtěla napsat stejný dotaz. Přebrala jsem účetnictví, kde firma účtuje např.
213/321stravenky 35000Kč
518/321man.poplatek,provize 1075Kč(celé do daňových nákladů)
343/321dph 225,75.
Může to tak být nebo se musí krátit daň.náklady i dph? Děkuji
No provizi určitě krátit, je to v pokynech přímo napsané, že provize vstupuje do ceny stravenky. Já ji rozúčtuji hned na 55% daŃ. a zbytek dám na nedaňové. Jen pozor na přelomu roku, kdy by zbylo hodně stravenek na další rok a při rozpočtu provize by mohla mít vliv na daň z příjmu...Lepší je ji dát přímo do ceny stravenky. DPH si myslím, že lze uplatnit celé. tak uvidíme jestli nám zkušenější poradí a vysvětlí
Já mám zase druhý způsob-účtuji provizi a dopravu v průběhu roku na nedańový účet, ale na konci roku(podle počtu spotřebovaných stravenek) pokud se včetně provize vlezu do 55% tak zaúčtuji daňově, pokud bych se nevlazla do 55% tak zbytek nedaňově.Tento způsob je pro mě pohodlnější v důsledku sledování počtu stravenek v průběhu roku.
je pravda,v pokynu D-300 se o dopravě nemluví ,,hodnota stravenky včetně poplatku za zprostředkování.."Přesto tato doprava souvisí se stravenkami, tak možná zbytečně,přesto ji počítám do provize.DPH by se mohlo nárokovat průběžně, ale pokud tato provize by za rok převýšila 55%, zda by se inter dokl poměrná část neměla odvést(proto si z malé DPH nelámu hlavu,účtuji s provizí a dopr.na společný účet, závěrem roku přepočítám popř. ponechám jako daň.)
V průběhu roku provize,dop,DPH dávám na účet 518.Na konci roku sečtu spotřebu stravenek a jelikož do daňových nákladů dáváme jen53% (ale může se i víc-dle.par.24,odst.2,písm.j bod 4)tak mi 2% zbývají do daň.nákladů.Pokud by tyto vedlejší náklady přesahovaly daňovou uznatelnost, zaúčtovala bych zbytek nedaňově.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
15. 1. 2013 11:14
Dobrý den,
Prosim jak účtujete dph u provize u stravenek ? Uplatňujete si celé DPH nebo krátíte dle provize do šla do dan. nákladů ?
dle parag. 72/4 chápu, že si můžu nárokovat celé DPH, ale možná je ještě nekde něco vysvětlé jinak a nevím..