Fyzická osoba a S.R.O.

• (neregistrovaný)

16. 1. 2013 10:53

Dobrý den,
    chtěla bych požádat o radu.
    Jsem fyzická osoba(platce DPH). platím soc+zdr.poj. Mám zboží na skladě. Přefakturace na sročku dané zboží?
    Chtěla bych si založit s.r.o.čku.
    Pokud založim s.r.o.čku co to pro mě znamená?
    Dál musím vést fyzickou osobu platit soc+zdr.poj? jako vedlejsi prijem? budu prefakturovavat i auto které mám zakoupene jako FO.
    Máte k tomu nejakou radu? jak to spravne udelat dekuji Jana

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 1. 2013 14:14

P.C. (neregistrovaný)

Re: Fyzická osoba a S.R.O.
      s.r.o. znamená mnohem více papírování a studia zákonů a nařízení... Podnikání FO lze ukončit nebo přerušit, ale nejdříve asi bude nutné prodat zásoby do s.r.o. Po přerušení živnosti se za FO už žádné zálohy neplatí. Nic také nebrání tomu, aby FO a s.r.o. podnikaly paralelně, pokud však budou obchodovat mezi sebou, bude to pro FÚ poněkud podezřelé...

Budete-li v s.r.o. zaměstnancem na HPP s měsíční mzdou, je potom podnikání vedlejší činností.

U auta je potřeba zvážit, co bude lepší. FO ho asi může prodat do s.r.o. za nějakou cenu ověřenou znalcem (třeba z autobazaru), ale auto se dá jen vyřadit z majetku FO a používat ho pro soukromé účely a v s.r.o. proplácet cestovní náhrady podle ujetých km.

• 16. 1. 2013 14:38

Jana p (neregistrovaný)

Dobrý den, dekuji moc za nazor... FO - auto mam porizene 6.12.2012, na ico ... takze doporucujete spis tedy zustat jako FO a dal spolupracovat jako doted? Ale FO bude platit vyssi dane + odvody soc + zdr? je to tak ...

• 16. 1. 2013 23:46

P.C. (neregistrovaný)

To je potřeba propočítat. Je mnoho možností. FO může mít paušální nebo skutečné náklady. U vás to asi budou skutečné. U s.r.o. se buď rozděluje zisk nebo se vyplácí mzda (nebo obojí). Soc a zdr se platí jen z vyplacené mzdy, ale počítá se jinak pro s.r.o. a jinak pro FO.

FO má výhodu, že po zdanění je vše vaše, u s.r.o. tomu tak není atd. atd. A pravidla se od příštího roku zase změní...

Takže to chce Excel nebo podobný program, zapsat do něj pár vzorců a předpokládaný zisk, odpisy, mzdy a další odvody a ono už z toho něco vyjde.

Mně při paušálních nákladech a rozdělování zisku na spolupracující manželku vycházela lépe FO, ale odběratelé se loni (bezdůvodně) zalekli Švarc systému... Takže nastoupila s.r.o., manželku a sebe jsem zaměstnal a náklady jsou zatím takové, že zisk bude cca 0...

• 17. 1. 2013 9:24

Jana P (neregistrovaný)

dekuji, vcera jsme to rozlouskli zustanu FO... naklad auto pausalem 5tis naklad mesicne a dal pojedeme stejne ...ale moc dekuji za nazor

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).