Re: Prosím ! Souhrnný DD
Máme restauraci a zboží /resp.materiál do kuchyně/ nám přivezli i 31.12.. Na uvedeném dodacím listě je napsáno, že bylo placeno hotově a jméno toho, kdo hotovost převzal. Mně jde jen o to, že daňový doklad k těmto dodákům přivezl obchoďák 3.1..
Máme to teprve 2.čtvrtletí. Minulé jsem si to neuvědomila, takže jsem to neřešila. Chci to mít ale do budoucna v pořádku. Připadá mi to ale postavené na hlavu. Kdyby šlo ještě o fakturu, která není zaplacená, tak budiž, ale tady je vše zaplacené. Majitel má velké náklady, a do toho když mu sdělím, že z této faktury nemůžeme nyní odečíst DPH, tak už se asi složí :-(.
Takto mi chodí faktury za poštovné a třeba až 10.následující měsíc,
faktury za telefony tak chodí běžně s datumem DPH k poslednímu dni v měsíci. Zadám do programu s těmi datumy a vůbec nic se neděje. DPH to zaúčtuje ke čtvrtletí, kam to patří. A doposud to nikomu nevadilo. DÚZP musíte napsat takové, jaké si stanovil dodavatel a program si to přebere.
U telefonů, a čehokoli jiného, za co nám přijde faktura, kterou máme uhradit to řeším dle zákona, dávám to do měsíce, kdy dorazí faktura, ale v tomto případě opět píšu, že mi to hlava nebere. Jako kdybych šla do obchodu 31.12. a nakoupila v hotovosti, jen jim nešel proud a oni mi řekli, až přijdu druhý den, že mi dodatečně dají ten doklad z 31.12.
Ano. Vymyslel to nějaký chytrák. Aby jsme měli ještě víc práce. Ono totiž ve firmách, kde nesedí účetní /mají externí/ není vůbec jednoduché přinutit majitele či někoho ze zaměstnanců, aby přikládali ke každé faktuře, kdy do firmy došla. Úplně skvělé pak je, když majitel odjede na 14 dní na dovču a domu mu chodí pošta.
No dát to ještě do prosince můžete, ale musíte to udělat tak abyste při případné kontrole u FÚ prokázala, že ji firma přijala toho 31.12. :-) Nejlepší tedy je aby Vám v číselné řadě přijatých faktur nepředcházely už faktury s odpočetm v lednu, tedy fyzicky přijaté až v lednu a najednou se tam objeví faktura přijatá v prosinci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 1. 2013 12:17
Dobrý den.
Prosím, chtěla bych se zeptat. Odebíráme každý den zboží od firmy, která nám toto zboží přiveze společně s dodacím listem a my to ihned zaplatíme. Teprve po uplynutí měsíce nám vystaví souhrnnou fakturu, kde stojí např., že je vše zaplacené hotově do 31.12., DUZP je 31.12., vystavena je také 31.12.. Jejich obchoďák nám tuto fakturu obvykle přiveze cca 3. následujícího měsíce. Mohu tuto fakturu dát na odečet DPH ještě do prosince? Vzhledem k tomu, že to platíme hotově by bylo šílené, čekat další 4 měsíce na vratku :-). Děkuji moc.