Re: nedaňový výdaj
§6
(3) Příjmy podle odstavce 1 se rozumějí příjmy pravidelné nebo jednorázové bez ohledu na to, zda je na ně právní nárok či nikoli, zda je od zaměstnavatele dostává zaměstnanec nebo osoba, na kterou přešlo příslušné právo podle zvláštních předpisů 4b), a zda jsou vypláceny nebo připisovány k dobru anebo spočívají v jiné formě plnění prováděné zaměstnavatelem za zaměstnance, kteří jsou poplatníky z příjmů ze závislé činnosti. .....
pokud ale firma zaúčtuje nedaňově, tak žádné ZP, SP ani dań, pokud by to dala daňově, tak dodanit, ale jelikož není pes v OM firmy, tak dańově stejnak nelze... co si budeme nalhávat, spousta majitelů - jednatelů, kteří vlastní nějaké to s.r.o., si z firemního účtu/z firemních peněz, umí uhradit soukromé věci (znám jejich názor - však je to moje firma a hotovo)... takže vše takové účuji nedaňově....
já za něj nic neplatím, je to jeho s.r.o. a jak si nakládá ze svými penězi, do toho nemám právo mluvit... a co se týče zdanění - pokud nepobírá žádnou odměnu ani podíl na zisku, tak z čeho asi tak udělat dodanění..... mimo jiné mi účto kontrolují auditoři a neměli námitek...
Auditoři nechali v nákladech firmy nákupy pana jednatele? Ty které se společností nemají nic společného? A měly by se účtovat jako pohledávka za jednatelem?
Argument, že je to jeho sro a může si nakládat s penězi - ano to může, ale s firemními - na firemní nákupy (ne na svůj nákup - jakýkoliv a třeba nedaňový).
>>>>>jelikož není pes v OM firmy, tak dańově stejnak
>>>>>nelze... co
>>>>>si budeme nalhávat, spousta majitelů - jednatelů,
>>>>>kteří vlastní nějaké to s.r.o., si z firemního účtu/z
>>>>>firemních peněz, umí uhradit soukromé věci (znám
>>>>>jejich
>>>>>názor - však je to moje firma a hotovo)... takže vše
>>>>>takové účuji nedaňově....
>>>>Také účtuji vše nedaňově, někdy je těžká domluva s
>>>>majiteli s.r.o.
>>>To že se jedná o nedaňový výdaj neznamená, že
>>>nepodléhá dalšímu zdanění. Zaplatíte jednateli nájem,
>>>nákup
>>>potravin, televizi , dovolenou... a účtováním na
>>>nedaňové 5 xx je vše vyřešeno? V lepším případě podíl
>>>na
>>>zisku v tom horším §6
>>
>>já za něj nic neplatím, je to jeho s.r.o. a jak si
>>nakládá ze svými penězi, do toho nemám právo mluvit...
>>a
>>co se týče zdanění - pokud nepobírá žádnou odměnu ani
>>podíl na zisku, tak z čeho asi tak udělat
>>dodanění..... mimo jiné mi účto kontrolují auditoři a
>>neměli
>>námitek...
>
>Auditoři nechali v nákladech firmy nákupy pana
>jednatele? Ty které se společností nemají nic společného? A
>měly by se účtovat jako pohledávka za jednatelem?
ano, na nedaňovém účtu mi to nechali, neovlivní to stejnak daň...
>
>Argument, že je to jeho sro a může si nakládat s
>penězi - ano to může, ale s firemními - na firemní nákupy
>(ne na svůj nákup - jakýkoliv a třeba nedaňový).
pokud funguji jako externí účetní a nemůžu z majitele/jednatele dostat žádné doklady, tak co s tím zmůžu.... a to, že je to jeho s.r.o. od nich slýchám a většina Vám opravdu řekne, že je to jejich a je po Vám po tom houby..... takže se s tím nestresuju, člověk je rád, že má v současné době nějakou práci, zaúčtuji nedaňově a když mi to auditoři nenapadli, tak to tak nechám....
Jak to myslíte, že nemůžete z jednatel dostat žádné doklady?
Bavíme se o tom, že společníci dávají k proplacení doklady pro jejich osobní spotřebu, které nemají s chodem firmy nic společného.
Já bych tedy dávala nedaňově jen to, co nějak souvisí s firmou, ale
daňové zákony mi to nedovolují dát do daňově uznatelných výdajů.
Výdaje s firmou nesouvisející (pro svoji os. potřebu) by si měli společníci platit sami ze zdaněných příjmů - tedy neproplatím nebo zaúčtuju jako pohledávku za společníky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 1. 2013 13:12
Majitel -jednatel firmy si koupí boudu pro psa a chce ji proplatit. pes není v majetku firmy, zaúčuji nedaňově. Týká se tento problém nějakého dodanění pro majitele??