Nástup do práce po rodičovské dovolené

• (neregistrovaný)

19. 1. 2013 20:47

Dobrý den,
    od června 2008 jsem na rodičovské dovolené, nejprve s jedním dítětem a následně pak 8.5. 2010 jsem s druhým/rodič.dovolená navazovala na MD/. Pořád jsem zaměstnaná a nyní mi dobíhá RD na 3 roky a 8.5.2013 budu muset nastoupit do práce. Má můj zaměstnavatel povinnost mi místo držet? Situace tam se ale roky změnila a můj zaměstnavatel už nemá moc zájem mě vzít zpátky, možná na zkrácený úvazek, což bych i uvítala. Můj první dotaz je, kdy přesně se musí vyjádřit, kdy mě přijme zpět a nebo mi dá výpověď? Jestli má právo mi ji předat až 8.5.2013 nebo dříve. Další dotaz je, před 5 lety jsem si vydělávala přes 20 tis. v hrubém a asi má zaměstnavatel právo mi můj plat srazit na minimální mzdu? A poslední dotaz je, co byste mi doporučili, počkat až mi dá výpovědˇ a nebo raději rozvázat prac.poměr dohodou a nebo dát výpověď sama? Pokud by mi dala výpověď, mám právo na odstupné? A pokud by mi srazila plat na minim. mzdu, pak by se vztahovala i na odstupné? Četla jsem, že když rozvážu prac.poměr dohodou, na prac.úřadě mám nárok je na 3000 první 2 měsíce a pak ještě méně, je to tak? Pokud bych dala výpověď já, mám nárok na prac. úřadě na podporu a počítá se z platu před 5lety? Děkuji Vám za informaci.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 1. 2013 22:33

iva. (neregistrovaný)

Re: Nástup do práce po rodičovské dovole
      >Můj první dotaz
      >je, kdy přesně se musí vyjádřit, kdy mě přijme zpět a
      >nebo mi dá výpověď? Jestli má právo mi ji předat až
      >8.5.2013 nebo dříve.
      Dříve Vám výpověď dát nemůže - protože jste před výpovědí chráněná - § 53 odst. 1 písm. d).
      Nic Vám nebrání v tom, abyste k zaměstnavateli zašla třeba již nyní a oznámila svůj zájem nastoupit do zaměstnání 8.5.2013. Při té příležitosti se zaměstnavatel může vyjádřit jaké má s Vámi další záměry.
      >Další dotaz je, před 5 lety jsem si
      >vydělávala přes 20 tis. v hrubém a asi má
      >zaměstnavatel právo mi můj plat srazit na minimální mzdu?
      Měla byste dostat výši mzdy, kterou máte v pracovní smlouvě nebo mzdovém výměru.
      >A poslední dotaz je, co byste mi doporučili, počkat až mi dá
      >výpovědˇ a nebo raději rozvázat prac.poměr dohodou a
      >nebo dát výpověď sama?
      Počkat až dostanete výpověď od zaměstnavatele.
      >Pokud by mi dala výpověď, mám
      >právo na odstupné?
      Ano,
      >A pokud by mi srazila plat na minim.
      >mzdu, pak by se vztahovala i na odstupné?
      Ano. Odstupné by se počítalo z průměrného výdělku, který by záležel na tom, zda jste před skončením PP odpracovala alespoň 21 dnů - pak by to byl skutečný průměrný výdělek, jinak by se stanovil pravděpodobný.
      >Četla jsem,
      >že když rozvážu prac.poměr dohodou, na prac.úřadě mám
      >nárok je na 3000 první 2 měsíce a pak ještě méně, je to
      >tak?
      Ne, je to nesmysl. Vy byste prokázala "važné důvody" - péče o dítě do 4 let věku - a dostala byste podporu ve výši 65, 50 a 45 %. Bližší info zde: http://portal.mpsv.cz/sz/obcane/pravpov_uch
      >Pokud bych dala výpověď já, mám nárok na prac.
      >úřadě na podporu a počítá se z platu před 5lety?
      Ano, podporu byste dostala, ale ne z platu před 5 lety - byla by počítána z průměrného výdělku platného ke dni skončení pracovního poměru.

• 20. 1. 2013 9:07

xJ (neregistrovaný)

několik upřesnění k odpovědi:
      výpočet průměrného výdělku-to "odpracovala alespoň 21 dnů" platí pro situaci, kdy se tyto dny odpracují v rozhodném období a tím je předchozí čtvrtletí, pokud se jedná o stejné čtvrtletí - je to průměr z pravděpodobného výdělku
      a co se týká výše podpory v nezaměstnanosti, tak pokud byste skončila PP dohodou nebo výpovědí tak, že byste neodpracovala po skončení RD ani jeden den, tak skutečně by se vám podpora počítala z násobku průměrné mzdy v národním hospodářství a to je skutečně kolem 3000,- Kč, tak že je dobré, pokud byste končila z vlastní iniciativy skončit např. dohodou tak, aby byl odpracován alespoň 1 den.

• 20. 1. 2013 19:13

(neregistrovaný)

Děkuji za informace.
      Už jsem se zaměstnavatele ptala on stále neví. Také mi hrozí, že nebudu mít od května školku, to budu muset pořešit s rodinou, nic jiného mi asi nezbývá?Bojím se toho, že mi řekne, že můžu nastoupit, ale s novým pracovním výměrem a to bude minimální mzda a to bych si nemohla s dojížděním dovolit. Má na to právo, mi z 20tis.najednou dát minimální mzdu? Dalo by se třeba s ní dohodnout, že bych dala výpověď sama /bez nároku na odstupné/s tím, že ona mi ponechá platový výměr jaký jsem měla před 5 lety a přihlásila bych se na pracovní úřad a tam by se mi počítala podpora v nezaměstnanosti podle výměru z 20tis.? Děkuji za informace.

• 20. 1. 2013 20:00

Kara (neregistrovaný)

Vy máte v květnu, den po 3. narozeninách dítěte, právo nastoupit do práce a zaměstnavatel Vámu musí dát takový druh práce na takový úvazek, jaký máte v pracovní smlouvě.
      Pokud Vám nabídne zkrácený úvazek a Vám přijde vhod, tak to berte.
      Pokud pro Vás práci mít nebude vůbec, pak mohou nastat tyto varianty: navrhne Vám, abyste si vzala neplacené volno. Pokud Vy byste stejně nemohla do práce nastoupit, tak byste toho mohla využít. Pokud byste ale do práce chtěla, pak by zaměstnavateli nezbylo, než se s Vámi na ukončení dohodnout z důvodu nadbytečnosti. V takovém případě pracovní poměr skončil dohodnutým dnem a náleželo by Vám odstupné (dohodnout se je možné i v době rodičovské). Pokud byste se na ukončení nedohodli, pak by Vám dal výpověď (tu Vám může předat až po skončení rodičovské). Tzn. že by Vám ji předal v květnu, pak by od června běžela výpovědní doba a pracovní poměr by skončil 30.6. Pokračuji v dalším příspěvku, všechno se mi to sem nevejde.

• 20. 1. 2013 20:01

Kara (neregistrovaný)

Pokračování předešlého příspěvku:Pokud by bylo Vaše místo již zrušeno a nemohla byste pracovat, pak byste měla nárok na náhradu mzdy, Pokud by Vaše pracovní místo zrušil až k 30.6., pak byste do té doby pracovala. V obou případě ovšem náleží při skončení odstupné.
      Pokud byste ale do práce nemohla kvůli dítěti nastoupit (neměla byste hlídání), ačkoli by práce byla, pak by bylo na Vás, abyste to řešila. A to opět buď skončení dohodou (ovšem bez odstupného) nebo včasným dáním výpovědi (Vy ji můžete dát i v době rodičovské), opět bez odstupného. Podpora by krácená nebyla, protože byste jako důvod pro ukončení uvedla péči o dítě.
      Ještě k té výši mzdy: všechno, co je smluveno v pracovní smlouvě, je možné změnit pouze za souhlasu obou stran. Jestliže tam máte smluvenou i mzdu, může být změněna pouze za souhlasu Vašeho i zaměstnavatele. Pokud mzdu nemáte smluvenou, ale máte ji jen stanovenou mzdovým výměrem, tak ten může zaměstnavatel změnit a nemusí mít k tomu Váš souhlas. Musí Vám dát pouze zaručenou mzdu. To je taková mzda, která je nejnižší možná vzhledem k Vašemu druhu práce.
      Co se týká průměrného výdělku pro ÚP, o tom Vám píše xJ, tak si to přečtěte.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).