Nové auto, paušál, 80% z DPH??

• (neregistrovaný)

19. 1. 2013 21:53

Dobrý večer, koupil jsem nové auto, celá platba převodem z účtu, vím, že budu používat výdaje na PHM a parkovné paušálem měsíčně 4.000,- Kč, budu používat i soukromě, nechci vést knihu jízd
    ( nemám na to čas) vím, že můžu odpisovat jen z 80ti% pořizovací ceny, tak předpokládám, že uplatním i 80% z DPH. Jak správně uvést v přiznání k DPH?? Moc děkuji Dalibor

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 1. 2013 22:21

Zdena R (neregistrovaný)

Re: Nové auto, paušál, 80% z DPH??
      Do řádku 40, do sloupce "Základ daně" a "V plné výši" pouze 80% základu daně a 80% daně.
      Budete si muset najít čas na vedení knihy jízd či jiné evidence o provozu vozidla, abyste mohl po skončení kalendářního roku porovnat, zda se odhadnutý poměrný koeficient (80%) shoduje se skutečným využitím vozidla. Pokud vyjde odchylka větší než 10% v neprospěch státu, tak je nutné provést opravu odpočtu. Takto sledujete 5 let, v prvním roce se opraví celý odpočet, v dalších letech 1/5 odpočtu. Upravuje § 75 zákona o DPH.

• 20. 1. 2013 1:20

DaliborV (neregistrovaný)

Moc děkuji, ale to teda můžu uplatňovat skutečné náklady i s odpočtem DPH na PHM, to vůbec neřeší to, že nechci vést knihu jízd. Na Jakpodnikat jsem vyčetl pouze to, že pokud je auto používáno i soukromě uplatňuji paušál 4.000 Kč měsíčně a krátím náklady na opravy na 80% a pokud neuplatňuji DPH z PHM a parkovného knihu jízd vést vůbec nemusím, natož hlídat kolik jsem projel soukromě, tak teda nevím. Co si tedy myslíte o těch radách, jsem si mysle, že to je solidní server s radami pro podnikatele.
      Přeji krásný večer a jsem zvědavý na názory. Dalibor

• 20. 1. 2013 9:52

Zdena R (neregistrovaný)

Ale to jsou informace, které se vztahují k dani z příjmů. My řešíme DPH. Pokud si při pořízení majetku (nákupu auta) uplatníte nárok na odpočet, tak byste měl nějak prokázat, že jste auto skutečně využíval k ekonomické činnosti. Nemusíte vést přímo knihu jízd, ale měl byste umět v případě potřeby obhájit, že auto bylo skutečně využíváno pro podnikání v poměru 80 : 20, případně v jiném poměru. Důkazní břemeno je na Vás.

• 20. 1. 2013 10:58

DaliborV (neregistrovaný)

Děkuji::))))
      Moc děkuji a přeji krásnou neděli Dalibor

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).