Re: Nové auto, paušál, 80% z DPH??
Do řádku 40, do sloupce "Základ daně" a "V plné výši" pouze 80% základu daně a 80% daně.
Budete si muset najít čas na vedení knihy jízd či jiné evidence o provozu vozidla, abyste mohl po skončení kalendářního roku porovnat, zda se odhadnutý poměrný koeficient (80%) shoduje se skutečným využitím vozidla. Pokud vyjde odchylka větší než 10% v neprospěch státu, tak je nutné provést opravu odpočtu. Takto sledujete 5 let, v prvním roce se opraví celý odpočet, v dalších letech 1/5 odpočtu. Upravuje § 75 zákona o DPH.
Moc děkuji, ale to teda můžu uplatňovat skutečné náklady i s odpočtem DPH na PHM, to vůbec neřeší to, že nechci vést knihu jízd. Na Jakpodnikat jsem vyčetl pouze to, že pokud je auto používáno i soukromě uplatňuji paušál 4.000 Kč měsíčně a krátím náklady na opravy na 80% a pokud neuplatňuji DPH z PHM a parkovného knihu jízd vést vůbec nemusím, natož hlídat kolik jsem projel soukromě, tak teda nevím. Co si tedy myslíte o těch radách, jsem si mysle, že to je solidní server s radami pro podnikatele.
Přeji krásný večer a jsem zvědavý na názory. Dalibor
Ale to jsou informace, které se vztahují k dani z příjmů. My řešíme DPH. Pokud si při pořízení majetku (nákupu auta) uplatníte nárok na odpočet, tak byste měl nějak prokázat, že jste auto skutečně využíval k ekonomické činnosti. Nemusíte vést přímo knihu jízd, ale měl byste umět v případě potřeby obhájit, že auto bylo skutečně využíváno pro podnikání v poměru 80 : 20, případně v jiném poměru. Důkazní břemeno je na Vás.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
19. 1. 2013 21:53
Dobrý večer, koupil jsem nové auto, celá platba převodem z účtu, vím, že budu používat výdaje na PHM a parkovné paušálem měsíčně 4.000,- Kč, budu používat i soukromě, nechci vést knihu jízd
( nemám na to čas) vím, že můžu odpisovat jen z 80ti% pořizovací ceny, tak předpokládám, že uplatním i 80% z DPH. Jak správně uvést v přiznání k DPH?? Moc děkuji Dalibor