Re: Prodej podílu OM FOP, pěkně prosím
Myslíte podíl v s.r.o. ? Po 5 letech od nabytí je osvobozeno- § 4/1/r ZDP, ale pokud jste ho pořídíl ze svého obchodního majetku tak je osvobozen až po 5 letech od ukončení podnikatelské činnosti- tamtéž. Pokud není osvobozeno je to příjem dle § 10 a výdajem je nabývací cena tohoto podílu. Jiné daně ne, i když ve společnosti byly nemovitosti. Toto se změní v roce 2014- prodej tzv.nemovitostních s.r.o.
Děkuji, není to podíl s.r.o., jsem fyzická osoba podnikající na základě ŽL. Měl jsem firmu, díky živelným pohromám, které mě postihli jsem byl nucen část své provozovny prodat cca před 7mi lety a zůstal mi pouze podíl 15%, ten jsem prodal loni v prosinci. Takže myslím splňuji podmínky osvobození od daně z příjmu, jen nevím jak správně vyplnit v přiznání teď již vím, že jen daně z přijmu::))) Moc děkuji za trpělivost Tomáš
Nevím, co je prodal jsem část provozovny... co je 15% podíl- na čem ? Těžko se odpovídá, pokud nerozumím otázce.
Měl jsem budovu ve které jsem provozoval řemeslnou dílnu, tu jsem musel z části prodat, zůstal mi podíl na budově 15%, tam jsem dále provozoval živnost, ale musel jsem většinovému vlastníkovi platit nájem. Teď jsem odprodal zbytek. Děkuji Dalibor
Pokud jste měl svůj spoluvlastnický podíl na budově při prodeji zahrnutý v obchodním majetku, tak příjem z prodeje části dílny budete zdaňovat jako příjem z podnikání. Pokud jste celou budovu vyřadil z OM při prodeji její části a uplynulo víc než 5 let, tak je příjem z prodeje spoluvlastnického podílu osvobozen od daně.
Děkuji, vedu účetnictví a ještě loni jsem tam nějaký podíl evidovaný měl. Mě totiž, když jsem před 7mi lety prodával část provozovny, zemřela paní účetní a vím, že něco o tom, že vyřadíme z obchodního majetku říkala, ale nestihla to dotáhnut::((( Šlo by to nějak zpětně?? Ten příjem vstupuje i do základu pro odvod SP a ZP?? Tomáš
Účetnictví nelze zpětně opravit. Jestli nejste plátcem DPH (tam by mohly nastat komplikace), tak byste mohl před prodejem vyřadit spoluvlastnický podíl na nemovitosti z OM a zdaňovat jako Ostatní příjmy podle § 10 zákona o daních z příjmů. Tyto příjmy nevstupují do vyměřovacího základu pro osvod ZP a SP. Jako výdaj si můžete uplatnit zůstatkovou cenu, daň z převodu nemovitosti a případné další výdaje spojené s prodejem,například platbu za sepsání kupní smlouvy. Výdaje v § 10 je možné uplatnit jen do výše příjmu. Pokud by výdaje převyšovaly příjem, tak je lepší prodat z obchodního majetku (příjem podle § 7), tam lze vykázat ztrátu.
Dobry den, take ted prosím řeším u jednoho zaměstnance prodej celého podílu v s.r.o., je osvobozeno /5let/ a řeším zda se musí podat samostatné přiznání a kde případně toto uvést. nebo nemusí se podávat přiznání a udělám klasické vyúčtování za zaměstnance.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
20. 1. 2013 1:55
Dobré ráno,
pěkně prosím o radu, jsem fyzická osoba podnikající a prodal jsem svůj podíl na obchodním majetku, který jsem vlastnil déle než 5let, takže je osvobozen od daně z příjmu. Do jakého daňového přiznání a kam uvádím?? Předpokládám, že k dani z příjmu, ale když tam byly i nemovitosti???
Předem moc děkuji Tomáš
PS: Hledal jsem všude možně, nic moc nenašel::)))