Re: Odpočet na manželku - podnikání
>Dobrý den,
>Mám dotaz k uplatnění odpočtu na manželku, která
>podniká. Pokud nebude mít roční příjmy nižší než 68 tis.
>Můj předchůdce vyžadoval na zaměstnancích, pokud
>manželka podnikala, rozhodnutí ŽÚ o přerušení živnosti. To
>bylo v případě, kdy byla na RD. Nárok na odpočet byl
>pouze v případě, kdy měla živnost přerušenou.
>Domnívám se, že vedení živnosti není překážkou toho,
>aby mohl být uplatněn odpočet na maželku. Důležitá k
>nároku je právě ta částka příjmů.
>Musí manželka dokládat výši příjmů svým přiznáním nebo
>stačí jen čestné prohlášení?
>Máte někdo podobné zkušenosti?
>Děkuji
Čistě teoreticky stačí , že to manžel v prohlášení podepíše. Ovšem vzhledem k tomu, že lidi podepíšou všecko aniž vědí co, většina mzdovek (a třeba náš fú taky :-) požaduje extra prohlášení podepsané manželkou, že neměla příjmy.
S tou živností je to totální nesmysl, protože do limitu 68000 se počítají i všelijaké jiné a leckdy i nezdanitelné příjmy (podpora...),
>
>
Re: Odpočet na manželku - podnikání
Jenom chci dodat, že příjmem u živnosti se myslí celkový hrubý příjem, nikoliv pouze zisk.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
21. 1. 2013 8:46
Dobrý den,
Mám dotaz k uplatnění odpočtu na manželku, která podniká. Pokud nebude mít roční příjmy nižší než 68 tis.
Můj předchůdce vyžadoval na zaměstnancích, pokud manželka podnikala, rozhodnutí ŽÚ o přerušení živnosti. To bylo v případě, kdy byla na RD. Nárok na odpočet byl pouze v případě, kdy měla živnost přerušenou.
Domnívám se, že vedení živnosti není překážkou toho, aby mohl být uplatněn odpočet na maželku. Důležitá k nároku je právě ta částka příjmů.
Musí manželka dokládat výši příjmů svým přiznáním nebo stačí jen čestné prohlášení?
Máte někdo podobné zkušenosti?
Děkuji