Re: Neznámé datum přijetí faktury
Děkuji za reakci. Já vím, že mně by to mohlo být jedno, ale u jedné faktury je docela zásadní DPH, je na ní napsané, že byla vystavena 22.12., což byla sobota a i vzhledem ke svátkům jí majitel mohl obdržet /byť jen do schránky/ do konce roku. A jestli je to tom, že tam můžeme dopsat jakýkoli datum, tak nechápu, proč nezůstalo DUZP takové, jaké je na faktuře.
Nedávejte žádné razítko, pokud k tomu nejste oprávněna
Má firma poštovní schránku? Datum odeslání (vystavení) + 3+4 dny na cestě. Pak měla firma možnost najít fakturu ve své schránce.
Problém je ve Vaší dohodě. Pokud nemáte řádné doklady, nikdy nemůžete zpracovat pořádné účetnictví. A dle mé zkušenosti všechny nedostatky hodí majitel na účetní. Buď ať na doklady uvádí datum přijetí, nebo mu nechte "natvrdo" podepsat, že doklady měl k dispozici do (např.) 4 dnů od vystavení. A hlavně si uschovejte originál tohoto dokumentu.
>>>>>>Dobrý den.
>>>>>>Prosím o vysvětlení. Majitel firmy, odjíždí velmi
>>>>>>často do ciziny, kde pobývá delší dobu. V létě někdy
>>>>>>i
>>>>>>3
>>>>>>měsíce. Vše řeší po internetu, přes datovou schránku
>>>>>>aj. Firma je s.r.o., jedinný zaměstnanec a statutár
>>>>>>je
>>>>>>on sám. Došlo teď k tomu, že odjel 20.12. a vrátil se
>>>>>>15.1. Hodil mi teď veškeré faktury do igelitky s tím,
>>>>>>že samozřejmě neví, kdy mu byl který dopis doručený.
>>>>>>Jak se řeší tato situace? Tak, že se datum odhadne? K
>>>>>>čemu by pak takový zákon byl?
>>>>>
>>>
>>>Děkuji za reakci. Já vím, že mně by to mohlo být
>>>jedno, ale u jedné faktury je docela zásadní DPH, je
>>>na ní
>>>napsané, že byla vystavena 22.12., což byla sobota a
>>>i
>>>vzhledem ke svátkům jí majitel mohl obdržet /byť jen
>>>do schránky/ do konce roku. A jestli je to tom, že
>>>tam
>>>můžeme dopsat jakýkoli datum, tak nechápu, proč
>>>nezůstalo DUZP takové, jaké je na faktuře.
>>Tak na ni dejte prosincové rzítko a uplatněte v
>>prosinci.
>
>Nedávejte žádné razítko, pokud k tomu nejste
>oprávněna
>Má firma poštovní schránku? Datum odeslání
>(vystavení) + 3+4 dny na cestě. Pak měla firma možnost najít
>fakturu ve své schránce.
>Problém je ve Vaší dohodě. Pokud nemáte řádné doklady,
>nikdy nemůžete zpracovat pořádné účetnictví. A dle mé
>zkušenosti všechny nedostatky hodí majitel na účetní.
>Buď ať na doklady uvádí datum přijetí, nebo mu nechte
>"natvrdo" podepsat, že doklady měl k dispozici do
>(např.) 4 dnů od vystavení. A hlavně si uschovejte
>originál tohoto dokumentu.
Naprostý souhlas. Někdy to vypadá jako zbytečné papírování, ale chraňte také sebe.
Proč to nezůstalo při starém? Kalousek totiž potřeboval opticky vylepšit rozpočet. Takže se nechal inspirovat evropskou směrnicí o DPH a prosadil, že DPH na vstupu lze uplatnit, až když třímáte daňový doklad v ruce (mimochodem EU povoluje z tohoto pravidla výjimku, což nám taktně zamlčel). Takže veškeré faktury s DUZP např. s datem posledního dne v měsíci vystavené až následující měsíce, lze uplatnit nejdříve v tom měsíci, kdy byly vystaveny. Podle různých odhadů tímto účetním trikem vylepšil rozpočet v prvním roce až o 20 mld. korun. V dalších letech toto kouzlo již ovšem nic do státní kasy nepřinese.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
21. 1. 2013 11:37
Dobrý den.
Prosím o vysvětlení. Majitel firmy, odjíždí velmi často do ciziny, kde pobývá delší dobu. V létě někdy i 3 měsíce. Vše řeší po internetu, přes datovou schránku aj. Firma je s.r.o., jedinný zaměstnanec a statutár je on sám. Došlo teď k tomu, že odjel 20.12. a vrátil se 15.1. Hodil mi teď veškeré faktury do igelitky s tím, že samozřejmě neví, kdy mu byl který dopis doručený. Jak se řeší tato situace? Tak, že se datum odhadne? K čemu by pak takový zákon byl?