Re: osvč 2012 vrácení minimálních záloh
Nahlásit vedlejší činnost - nevím, jestli lze zpětně. Určitě budou potřebovat doklady (a na OSSZ si zkontrolují, jestli jste hlášena jako zam-nec).
V případě, že lze zpětně nahlásit jako vedlejší pak:
80 tis. příjmy, výdaje % z příjmů - 40%, základ daně podle § 7 je 48 tis.
ZP: 48000 x 0,5 x 0135 = 3240 Kč (tohle chce ZP, podle toho, jestli zálohy byly víc, tak Vám to vrátí, jestli míň doplatíte)
SP: příjem je nižší než rozhodná hranice (viz pokyny k vyplnění - ř. 13) - nezaplatíte nic, zaplacené zálohy Vám vrátí v plné výši.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
22. 1. 2013 11:15
prosím, jako osvč jsem v dubnu v roce 2012 začala vedlejší činnost a platila jsem minimální zálohy, jelikož jsem nevěděla, že nemusím na ZP i SP. Mohu se zeptat, které příjmy mohu zahrnout do základu daně? I fakturu za prosinec, kterou obdržím zaplacenou v lednu nebo bez této faktury?
A jelikož bude výdělek je 10 000/měsíc x 8 = 80 000 (paušál 32 000) tedy 48 000 z toho 50 % = 24 000 (z tohoto tedy zaplatím 29,2 % a 13,5 %) ale není to více než co jsem již zaplatila na zálohách. Vrátí mi ZP i OSSZ přeplatek nebo to propadne, jelikož jsem nahlásila jako hlavní činnost a neuvědomila si to. Zpětně mohu dodat potvrzení od zaměstanvatele a vše potřebné.